• 9

EPS Distribucija više nije deo sistema EPS-a

"Elektroprivreda Srbije" nastavlja da se bavi svojom osnovnom delatnošću proizvodnje električne energije

 • 9
Struja, računi

Foto: Shutterstock

Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije" prenelo je na Republiku Srbiju, koju zastupa Vlada, celokupan osnivački i vlasnički udeo u Operatoru distributivnog sistema „EPS Distribuciji", čime je „EPS Distribucija" prestala da bude deo sistema EPS-a.

Novim osnivačkim aktom, Operator distributivnog sistema promenio je ime u „Elektrodistribucija Srbije".

"Elektroprivreda Srbije" nastavlja da se bavi svojom osnovnom delatnošću proizvodnje električne energije i snabdevanja građana i privrede Srbije, saopšteno je iz „Elektrodistribucija Srbije".

U skladu sa zakonskim obavezama, posao distribucije električne energije od prenosnog sistema do krajnjih korisnika, izgradnje i održavanja distributivne mreže, čiji deo su i merni uređaji, priključivanja na mrežu i očitavanja brojila, kao i prekidi u napajanju električnom energijom, u potpunosti je odgovornost Operatora distributivnog sistema „Elektrodistribucije Srbije".

Postupkom prenosa udela EPS je ispunio obaveze iz Zaključka Vlade Srbije kojim su prihvaćeni izveštaj o potrebi sprovođenja aktivnosti za usklađivanje poslovanja Operatora distributivnog sistema sa Zakonom o javnim preduzećima i Zakonom o energetici i Plana za reorganizaciju „EPS Distribucije".

Promena vlasništva u „EPS Distribuciji" upisana je 31. 12. 2020. godine rešenjem Agencije za privrede registre.

Vlada Srbije donela je 28. januara 2021. godine odluku o izmenama osnivačkog akta „EPS Distribucije" kojim je promenjeno ime ODS u „Elektrodistribucija Srbije" i uređeno poslovanje operatora, na osnovu čega je 29. januara doneta odluka o osnivanju „Elektrodistribucije Srbije" doo Beograd.

U saopštenju se dodaje da se građani za sva pitanja u vezi sa distributivnim sistemom mogu obratiti na "pr@ods.rs", a za pitanja iz nadležnosti EPS na "pr@eps.rs ".

Video: Ako struja udari na novčanike, ovo su trikovi kako da to izbegnete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Pitanje

  A zašto je uvek u Srbiji ovo "Srbije" na kraju??? Npr. Air Srbija, Telekom Srbija itd.??? Zašto nije Srpski Telekom, Srpski aerotransport, Srpska elektrodistrbucija ?!

  0
  0

  Podelite komentar

 • Ce

  A obezbedjeni 30 000 jadni.

  0
  0

  Podelite komentar

 • Perke

  Konačno da se razbije banda u Eps-u... Distribucija će ostati državama, a ostatak razbojnickog Eps neka se sprema za jednu finu privqtizaciju...

  4
  6

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke