• 3
 ≫ 

Određen datum: Audi prestaje da pravi benzince i dizelaše

 ≫ 

Naredna decenija biće prekretnica za automobilsku indistriju

  • 3
Audi Q4 e-tron

Foto: Audi

Većina automobilskih marki već odavno je počela s elektrifikacijom i postepenim isključivanjem iz ponude motora s unutrašnjim sagorevanjem. Ipak, čini se da će Audi napraviti najbrži prelaz i ponuditi isključivo električne modele.

Audi je već ranije objavio kako su u potpunosti prestali sa razvojem motora sa unutrašnjim sagorevanjem, a sada su sve iznenadili sa najavom da već od 2026. godine uopšte neće nuditi automobile sa takvim motorima.

Kako prenose nemački mediji, predsednik Audijeve uprave Markus Duesmann je ostalim rukovodiocima kompanije objavio da će se postepeno ukidanje modela sa motorima SUS primeniti do 2026. godine. Zanimljivo, ovaj izveštaj ističe da od te godine Audi neće nuditi ni hibridne modele.

Jasno, ovaj pristup i ubrzana elektrifikacija deo su ukupnog plana i strategije Folksvagen Grupe, koja je poprilično radikalna u odnosu na pristup drugih nemačkih marki kao što su BMW i Mercedes. Iako oni imaju već nekoliko električnih modela njihova strategija se i dalje oslanja na motore sa unutrašnjim sagorevanjem, te su uvereni da će tako biti još duži period.

BMW je zbog slabe dostupnosti retkih minerala koji se koriste u baterijama zabrinut da će električni modeli i dalje biti znatno skuplji od konvencionalnih modela, te uopšte ne planiraju prekid razvoja SUS motora.

U svakom slučaju izvesno je da će naredna decenija biti prekretnica za automobilsku indistriju, te ostaje tek da se vidi ko je povukao prave poteze u pravo vreme.

Video: Ovo su najveće štediše od automobila

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>