• 0

Sve kreće iz jedne zemlje: Od nje zavisi i Epl, a zašto su pretnja globalnoj ekonomiji?

TSMC se tokom poslednjih nekoliko godina istakao kao najvažnija svetska kompanija za poluprovodnike

  • 0
automobili

Foto: Freepik

Potrošači to verovatno ne znaju, ali čipovi kompanije Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. ADR (TSMC) nalaze se svuda.

Gigant proizvodi gotovo sve najsofisticiranije čipove na svetu, a takođe i mnoge jednostavnije. Nalaze se u milijardama proizvoda sa ugrađenom elektronikom, uključujući Ajfon aparate, lične računare i automobile.

S druge strane, nema očiglednih znakova da čipovi potiču od TSMC-a, koji radi proizvodnju za poznatije kompanije poput Epla ili Kualkoma.

Ipak, TSMC se tokom poslednjih nekoliko godina istakao kao najvažnija svetska kompanija za poluprovodnike, sa ogromnim uticajem na globalnu ekonomiju. Podsećamo i da je značaj firme još veći sada, kada mesecima unazad vlada nestašica čipova usled pojačane potražnje.

Sa tržišnom kapitalizacijom od oko 550 milijardi dolara, TSMC se svrstava na 11. mesto najvrednijih kompanija na planeti. Njegova dominacija, međutim, ostavlja svet u ranjivom položaju.

Tehnologija, naime, zahteva sve složenije čipove, a kako oni mahom dolaze s Tajvana, međunarodno nepriznate države, tenzije između SAD i Kine produbljuju agoniju.

Analitičari kažu da će drugim proizvođačima biti teško da "uhvate korak" sa industrijom koja zahteva velika kapitalna ulaganja, a TSMC ne može da proizvede dovoljno čipova da zadovolji sve.

To je činjenica koja je postala još jasnija usled globalne nestašice, i koja je doprinela dodatnom haosu uskih grla u snabdevanju, kao i većim krajnjim cenama koje pogađaju potrošače. Posebno je kritično u auto industriji.

Situacija je donekle slična onoj kada se u prošlosti svet oslanjao na bliskoistočnu naftu, pri čemu svaka nestabilnost na ostrvu Tajvan preti da odjekne i u drugim industrijama. Kompanije na Tajvanu, uključujući manje proizvođače, ostvarile su oko 65% globalnih prihoda za proizvodnju čipova - prepuštenih spoljnim kompanijama - tokom prvog kvartala ove godine.

TSMC je generisao 56% globalnih prihoda. Zavisnost od tajvanskih čipova "predstavlja pretnju globalnoj ekonomiji", nedavno je napisala istraživačka kompanija Capital Economics. TSMC se, inače, kotira na Njujorškoj berzi.

Video: Кako Četvrta industrijska revolucija menja tržište rada: Neka zanimanja nestaju, ali nastaju nova

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>