• 4

Tutin je prva adresa za gas: Do kraja 2022. Beograd potpuno gasifikovan

Bajatović kaže da, mimo četiri navedena pravca, ostaje još jedna važna gasifikacija, u Pirotu

  • 4
Srbija Rusija gas, Srpska zastava gasovod Gasprom Južni tok Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

- Počeo je rad na četiri vrlo ozbiljna projekta izgradnje gasovoda - rekao je generalni direktor JP Srbijagas, Dušan Bajatović, i najavio da će do kraja ove godine biti završen gasovod Aleksandrovac - Tutin, a da će do kraja 2022. Beograd biti potpuno gasifikovan.

Podsećamo, Vlada Srbije nedavno je dala garancije za kreditno zaduženje Srbijagasa, u ukupnom iznosu od 169 miliona evra za gasifikaciju.

Govoreći o izgradnji gasovoda Beograd - Valjevo - Loznica, Bajatović je istakao da je cilj da se rastereti pravac prema Republici Srpskoj i BH Federaciji, kao i da se ceo taj kraj, uključujući i deo Mačve, bolje snabdeva gasom.

- Ostali smo tu bez transportnih kapaciteta. A ima i nekoliko značajnih fabrika prema tom pravcu koje bi trebalo da počnu uskoro da se grade, i zahtev je da imaju gas na raspolaganju - rekao je on.

Na drugom važnom pravcu izgradnje gasovoda od Paraćina su Bor i Zaječar, a gasovod stiže i do Prahova.

- Najveća su očekivanja za novi industrijsko - tehnološki park u Prahovu, jer su to investicije koje se mere stotinama miliona evra. Važno je snabdeti i Bor i Zaječar i Knjaževac i sve ostale gradove na toj ruti - rekao je on.

Treći magistralni pravac je od Leskovca do Vranja, a obuhvata i Vladičin Han.

- Fabriku Aptiv smo već priključili, a biće dve nove velike fabrike u Vranju. Podrazumeva se da je gas namenjen i opštoj potrošnji, ali gasifikaciju prate investicije - rekao je Bajatović.

Četvrti pravac je od Zlatibora do Priboja, a zatim Bistrice i Prijepolja do Sjenice.

Bajatović kaže da ostaje još jedna važna gasifikacija, u Pirotu, pre svega orijentisana na potrebu da se obezbedi gas za novu fabriku Mišlena. "Mi ćemo dodatno razmatrati gasifikaciju samih gradova na toj ruti. O tome se trenutno razgovara u Vladi Srbije, pošto moramo voditi računa i o svim finansijskim aspektima", rekao je on.

Video: Naftaši se ubrzano digitalizuju

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suri

    20. jun 2021 | 12:42

    Zivim u Jagodini koja ja mislim medju prvim gasifikovana, sviu mom naselju su se primili na grejanje na dugme i masovno krenuli sa prelaskom na gas. Prvu godinu grejanja su se svi hvalili lakocom grejanja na gas, a omda polako su pocela da se redjaju drva po dvoristu za grejanje. Danas nema kuce koja u dvoristu nema impozantnu kolicinu drva za grejanje. Veoma mali broj domacinstAVA SE DANAS U NASELJU GREJE NA GAS, mogu se na prste ruku nabrojati. Uzgred ja sa 10 metara kubnih greme celu kucu od 160 kvadrata i to me kosta sa struganjem i cepanjem 600 evr.

  • Nole

    20. jun 2021 | 12:22

    Svaka cast. Gradi se uveliko.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>