• 0
 ≫ 

Startapi iz sveta e-vozila su u problemu: Nikola je daleko od proizvodnje, ali ulagači ne mare

 ≫ 

Nijedna od tri kompanije nije započela komercijalnu proizvodnju vozila

  • 0
Punionica za električne automobile, stanica za punjenje električnih automobila

Foto: Tanjug/AP

Lordstown Motors Corp, startap za e-kamione, "ispada" iz igre da postane javno preduzeće, sa uspešnim startom. U proteklih mesec dana izjavili su da su propustili ciljeve u vezi sa troškovima i proizvodnjom, priznali da su precenili prednarudžbine.

Takođe, rekli su investitorima da nemaju dovoljno novca za pokretanje pune proizvodnje i razišli su se sa svojim izvršnim direktorom i finansijskim direktorom. Ipak, investitori kompanije su prilično nesrećni: cena akcije približno je ista kao sredinom maja.

Akcije brojnih nedavno uvrštenih kompanija za proizvodnju električnih vozila pokazuju izvanrednu otpornost pred značajnim previranjima u svom poslovanju. Lordstown Motors Corp, zatim Nikola Corp. i Canoo inc. - svi imaju cene akcija koje su u skladu sa cenama (ili su iznad njih) koje su imali kada su zaključivali ugovore za spajanje, zarad "specijalne namene".

Nikola ima tržišnu kapitalizaciju od 6,5 milijardi dolara, što je više od 60% otkako je prošle godine sklopio ugovor. Mesecima kasnije, izvršni predsednik kompanije podneo je ostavku nakon što je kratki prodavac optužio kompaniju da "lažno predstavlja svoju tehnologiju".

Kompanija, koja je negirala navode o prevari, potom je "pokopala" više novih tipova vozila koja je prethodno reklamirala kao ključne za svoje poslovanje, a partnerstvo sa General Motors Co. velikim delom se raspalo.

Canoo je ovog proleća najavio da je odustao od brojnih aspekata svog poslovnog plana koji je mesecima ranije prodao investitorima, a izvršni direktor, finansijski direktor i suosnivač - napustili su kompaniju. Tržišna kapitalizacija otprilike iznosi 2,4 milijarde dolara, i nepromenjena je u odnosu na period kada je postignut dogovor javno objavljen.

Nijedna od tri kompanije nije započela komercijalnu proizvodnju vozila.

Video: Vesić: Očekujemo duže radno vreme za ugostitelje i trgovce

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>