• 11
 ≫ 

U radu od kuće nema naknade za prevoz i toplog obroka, a radi se duže: Može li zakon to da promeni?

 ≫ 

Poslodavci su kroz rad od kuće ostvarili velike uštede

  • 11
Digitalna tranformacija

Foto: Freepik

- U Savezu samostalnih sindikata Srbije očekuju da će krajem godine, prilikom razgovora o izmenama Zakona o radu, biti rešen problem rada na daljinu, jer zaposleni koji rade onlajn sada nisu zaštićeni na odgovarajući način - kaže sekretar Veća S S S S, Zoran Mihajlović.

- Rad od kuće je institut koji je u naše zakonodavstvo unet sa Zapada još 2014. godine, ali je tada zamišljen sasvim drugačije, kao mogućnost da mladi bračni parovi koji stvaraju porodicu budu više sa decom i da se tako utiče na natalitet. Međutim, pojavom pandemije to je dobilo sasvim drugi karakter - rekao je Mihajlović.

Dodaje i kako su poslodavci, rešavajući problem širenja virusa kovid-19 - tako što su slali ljude da rade od kuće - zapravo ostvarili velike uštede.

- Imamo informacije da su pojedine firme napuštale zakupe u poslovnim centrima i prešle na rad na daljinu, čime su uštedele veliki novac za zakup, kao i za energente. Ti troškovi su prešli na zaposlene koji rade od kuće - rekao je Mihajlović i napomenuo da poslodavci svojim zaposlenima nisu kompenzovali te troškove, jer "naše zakonodavstvo nije pratilo trendove u poslednjih godinu i po dana, pa ti radnici nisu ni na koji način zaštićeni".

- Oni su u početku smatrali da im je olakšan posao, ali sada ne dobijaju naknadu za prevoz i topli obrok, a pitanje je i na koji način poslodavac posmatra njihovo radno vreme i da li će ga uopšte imati, jer svakom poslodavcu može da se učini da nisu radili osam sati i da ih pozove da nešto urade popodne i uveče kada treba da odmaraju - ocenio je sekretar Veća S S S S.

On je istakao da će, ukoliko u budućnosti radnici na daljinu ne budu zakonom zaštićeni, biti još više zloupotreba nego što ih sada ima.

- Kada radnici nisu dovoljno plaćeni, ni država neće imati koliko treba, jer neće biti uplaćeni odgovarajući porezi i doprinosi. Zato mislim da je krajnje vreme da država stavi takav rad u zakonske okvire kako poslodavci to ne bi zloupotrebljavali i kako bi radnici bili zaštićeni - rekao je Mihajlović.

Zaključio je da će S S S S tražiti da se to reguliše zakonom i dodao da će se o toj temi raspravljati krajem godine, kada budu formirane radne grupe za izmenu Zakona o radu.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vukodlak

    21. jun 2021 | 09:41

    Auuuu, oglasio se sindikat????? Zar toga ima u SRBIJI?????????

  • Bugiman

    21. jun 2021 | 09:39

    Toplog obroka ima samo u državnim firmama. Zakonom je definisano da mora da se isplati topli obrok,ali nije definisan iznos,tako da poslodavac može da ga prikaže kao 1(jedan) dinar i zakonski je čist. Naravno da ga privatni sektor(većina) prikazuje kao deo zarade,ali suštinski je isto,plata ti je 500 e i tu je sve....prevoz ti umanji od plate,samo da bi manji porez platio,ali tvoj neto na kraju meseca,ne prelazi dogovoreni iznos.

  • Andrej

    21. jun 2021 | 09:55

    Prevoz i ne treba isplaćivati ali topli obrok treba...kratko i jasno!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>