• 12
 ≫ 

Poslodavci, sklonite radnike s posla po najvećoj vrućini: Ovo su sve opasnosti rada na otvorenom

 ≫ 

Kada zaposleni obavljaju poslove na otvorenom pri visokim temperaturama poslodavci su dužni da primenjuju Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonske propise

  • 12
Karađorševa ulica, radovi

Foto: Mateja Beljan

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja podseća poslodavce i zaposlene da obavljanje poslova na otvorenom, u narednim danima, treba prilagoditi uslovima visokih temperatura.

Štetno dejstvo visokih temperatura na zdravlje zaposlenih ima sledeće simptome: dehidracija organizma, brže zamaranje, umanjenje sposobnosti za rad, povećanje grešaka pri obavljanju posla, što može da dovede do pojave zamora, toplotnih grčeva, iscrpljenosti, nesvestice, toplotnog udara i drugog.

Ministarstvo podseća da je Vlada Republike Srbije 2007. godine donela Preporuku u kojoj se navodi da poslodavci organizuju rad na otvorenom na takav način da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje direktnom sunčevom zračenju zaposlenih za vreme visokih spoljnih temperatura, iznad 36 stepeni, a naročito u periodu od 11 - 16 časova, ukoliko to dozvoljava proces rada.

Kada zaposleni obavljaju poslove na otvorenom pri visokim temperaturama poslodavci su dužni da primenjuju Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonske propise.

Obaveza poslodavca jeste da Aktom o proceni rizika na radnom mestu i u radnoj okolini proceni rizike po bezbednost i zdravlje zaposlenih što se odnosi i na rad na otvorenom pri visokim temperaturama.

Pri sprovođenju ove obaveze, poslodavcu i zaposlenima mogu pomoći Smernice za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama koje je pripremila Uprava za bezbednost i zdravlje na radu, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Vesić: Mere predostrožnosti zbog visokih temperatura za građane i radnike gradskih preduzeća

 

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić naložio je direktorima gradskih preduzeća da sprovedu mere predostrožnosti zbog najavljenih visokih temperatura. Mere se odnose na organizaciju procesa rada, kako bi radnici u najtoplijem delu dana imali pauzu za osvežavanje, kao i postavljanje cisterni sa pijaćom vodom na šest lokacija.

Prema njegovim rečima, vreme pranja ulica biće pomereno od sutra do petka, kako bi se u najtoplijem delu dana ulice osvežavale radi ublažavanja efekata veoma visokih temperatura.

– Naložio sam i pregled funkcionalnosti svih javnih česama na teritoriji grada, koje su u nadležnosti JКP „Beogradski vodovod i kanalizacija” i JКP „Zelenilo – Beograd” – rekao je zamenik gradonačelnika.

Zbog prognoziranih visokih temperatura, Vesić je uputio i nalog direktorima gradskih preduzeća da organizuju proces rada na takav način da se radnicima obezbedi pauza za osvežavanje u najtoplijem delu dana.

Video: Zavirite u hram vina: Služe vas roboti somelijeri dok vam preporučuju vino po vašem raspoloženju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kan Tengri

    21. jun 2021 | 15:58

    Nisu poslodavci krivi, vec institucije. Ja sam poslodavac, vlasnik sam gradjevinske firme, i da se ja pitam ja bih raspustio radnike po najvecoj žezi, ili bih korigovao radno vreme. Ali mi ne daju investitori, prete penalima, ugovornim obavezama i rokovima, i ruke su mi vezane. To bukvalno drzava treba da kaze, tih i tih dana ne moze da se radi, ili dvokratno, skraceni, kako god, jake kontrole, i kazna za investitora, jer riba smrdi od glave. Kad bude kazna za investitora, nece se raditi, pa i neodgovorni koslodavac ako ga i nije briga za zdravlje radnika, nece moci raditi jer mu investitor nece dozvoliti.

  • Sasa123

    21. jun 2021 | 15:07

    Oće mi neko objasniti, šta je to vlada je donela preporuku, jel ti obavezuje poslodavca apsolutno NE, vi imate danas drzave firme koje se toga ne pridržavaju a kamoli privatnici. Molim ove iz telegraf da ovih dana prošetaju po gradu i vide kolko je radnika po gradjevini, na putu koji rade na asvaltiranju i ostalo

  • Radnička klasa

    21. jun 2021 | 15:06

    Mnogo toga je zakonom propisano pa niko ne poštuje. Treba angažovati inspekciju da se vidi u kakvim uslovima ljudi rade. Svedok sam da je radnik preduzeća za puteve radio lopatom na vrelom taze postavljenom asfaltu, dok je temperatura bila preko 40 stepeni. Došlo mi je da ga pitam, čoveče kako si živ uopšte...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>