• 0

Gradiće se dve srednje škole i fakulteta na levoj obali Dunava: Građani mogu i da se izjasne

Javni uvid prilika da se građani izjasne

  • 0
Gradski urbanista Marko Stojčić

Foto: Nikola Tomić

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić izjavio je da je u skladu sa strateškim razvojem policentričnog grada predviđena izgradnja dve srednje škole i fakulteta na levoj obali Dunava.

Istakao je da je taj posao već u postupku, a sve sa ciljem da učenici ne putuju 10-15 kilometara do drugih škola.

– Prva škola će biti gimnazija, a za drugu ćemo sprovesti anketu među građanima. Kako sada stoje stvari, u budućnosti ćemo na levoj obali Dunava imati fakultet i kampus, a sve u skladu sa strateškim razvojem policentričnog grada – najavio je Stojčić.

Kada je reč o radovima u Bloku 37, istakao je da je u tom slučaju sve urađeno po zakonu, ali da su posledica anomalije Generalno-urbanističkog plana iz 2003. godine.

– Taj plan je doživeo izmene 2009. godine, dok je ova gradska vlast 2016. godine donela novi plan generalne regulacije, koji je poništio prethodni generalni urbanistički plan. Jednostavno, ono što je tada bilo moguće sada ne bi bilo. Taj bi objekat sada morao biti tri puta niži – ukazao je gradski urbanista.

Podsetio je da je javni uvid prilika da se građani izjasne.

Konkretno u ovom slučaju, pre skoro dve decenije, građani se nisu oglasili. Građani inače reaguju na svaki slučaj u gradu i pomognu nam kada vide da nešto nije logično. Sada je teško menjati plan jer je se radi o važećoj dokumentaciji. Promena plana iziskuje godinu dana, a investitor ima rok da do 2022. godine završi radove – ukazao je Stojčić za Studio B.

Govoreći o najavljenim radovima u Makišu, Stojčić je podvukao da Beograđani neće imati manjak pijaće vode.

Osvrćući se na projekte koji se rade i koji su u planu, dodao je da se umereno radi i sređuje deo po deo.

– Građani su nam ukazali poverenje da uredimo grad i nemamo vremena da čekamo. U gornjem delu Nušićeve nema saobraćaja, te će taj deo postati pešačka zona. Tim delom moći će da prođu samo vozila sa posebnim odobrenjem. Isto važi i za Sremsku ulicu. Kao nikada do sada spremamo rekonstrukciju i izgradnju novih objekata kulture – najavio je Stojčić.

Video: Konačno poznato kako će izgledati Linijski park

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>