• 21

Raste dnevnica za novi biznis u Srbiji: "Platiću koliko traži ako će da čeka pasoš umesto mene"

Raste dnevnica za ovaj neobičan posao

  • 21
Ljudi čekaju u redu, čekanje Foto: Shutterstock

Plaćanje računa i višečasovno čekanje u redovima može biti iscrpljujuće, naročito ako ste ograničeni sa slobodnim vremenom.

U Srbiji je to već neko pretvorio u unosan posao, a koliko je potreban vidi se ovih dana kada građani "kampuju" ispred stanica MUP-a jer je gužva zbog izdavanja i obnove pasoša.

Nije malo onih koji su poželeli da upravo to uredi neko umesto njih. Ranije je "dnevnica" za čekanje u redu u Srbiji bila 1.000 dinara, dok sada ima ponuda koje su i više od toga. 

Devojka, koja se predstavlja na Fejsbuku kao Dragana, ponudila je na Fejsbuk grupi "Novosađanke" svoje usluge svima onima koji nemaju vremena da čekaju u redu.

- Ako nekome treba čekanje u redu za pasoš, javite se. 500 dinara sat - napisala je ona, a u komentarima sugrađana bilo je onih koji je podržavaju i odaju "čast za strpljenje po vrućini", dok su neki drugi rekli da je to previše.

- Platiću i 50 evra samo da ne čekam više - rekao nam je jedan Beograđanin kojem je istekao pasoš i koji se žali da je u narednih dana sve zauzeto.

Naravno, 6.000 dinara je cifra koju je rekao više u afektu, jer kako smo se raspitali, najviše ide do 3.000 dinara.

Foto/Printscreen

Ovo leto počelo je ogromnom navalom na termine za izdavanje ličnih dokumenata. Svi koji su se setili da im pasoš ili lična karta ističu, neprijatno će se iznenaditi kada uđu na sajt e-uprave i pokušaju da rezervišu termin na svojoj opštini... Svi termini u narednih mesec dana zauzeti su.

Put se da odložiti, ali lična karta koja je istekla mora da se zameni. Posebno to brine ljude koji se više kreću, a naročito vozače, koji su češće u kontaktu s policijom. Jer, kazne su paprene - po slovu zakona i do 50.000 dinara ili 30 dana zatvora.

A 30 dana je i maksimalni period za zakazivanje termina unapred. Opširnije u našem posebnom tekstu. 

Da li biste vi čekali u redu umesto nekog drugog, da li se isplati? Pišite nam u komentarima.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JO

    21. jun 2021 | 18:29

    Pasoš mi je istivao u junu. Otišao sam u februaru u Policiju na Novom Beogradu i bio bukvalno jedini u čekaonici. Završio sve za 4 minuta. Došao posle 7 dana po pasoš. Ponovo nigde nikog. Podigao pasoš za manje od minut. Gde ja to grešim?

  • Luka

    21. jun 2021 | 17:01

    Čim je Vulin postavljen na to mesto, znalo se da će sve da radi kao švajcarski sat.

  • Eldorado

    21. jun 2021 | 16:59

    Hvala predsedniku što nam je omogućio da se obogatimo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>