• 9

Fiskalni račun dobija novi izgled: Ovako će da izgleda od 1. jula

Novi model fiskalizacije u Srbiji počinje sa primenom 1. januara 2022. godine

  • 9
transakcija, račun

Foto: Freepik

Novi model fiskalizacije u Srbiji počinje sa primenom 1. januara sledeće godine. Od tada će svi subjekti u javnom sektoru imati obavezu da primaju, čuvaju i izdaju elektronske fakture, a postepeno će se ta obaveza uvoditi i za privatni sektor za koji će elektronsko fakturisanje biti obavezno od 1. januara 2023. godine.

Od početka naredne godine imaćemo i novi fiskalni račun, a u sklopu novog sistema, koji Srbija dobija 15 godina nakon poslednjih promena u oblasti fiskalizacije. Račun će na prvi pogled biti sadržajniji nego postojeći, ali je u suštini put koji bi trebalo da uvede red u ovoj oblasti i obezbedi bolju kontrolu poreskih obveznika.

Novi model fiskalizacije u Srbiji počinje sa primenom 1. januara 2022. godine, a njegova implementacija biće potpuno besplatna za privredu, jer će teret fisklalizacije snositi država sa tri milijarde dinara koje su izdvojene budžetom za ovu godinu, najavilo je ranije Ministarstvo finansija.

račun, printscreen

Foto: Printscreen

"Ovo je potpuno novi sistem koji podrazumeva da se u realnom vremenu svi podaci sa fiskalnih kasa slivaju u Poresku upravu. To će omogućiti bolju kontrolu, ali i unaprediti borbu protiv sive ekonomije i borbu za naplatu poreza", rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Poreska uprava objavila je danas vodič sa uslovima i karakteristikama elemenata elektronskog fiskalnog uređaja radi odobravanja za upotrebu u sistemu e-fiskalizacije, koji će početi da se primenjuje od 1. jula.

Vodič sadrži definicije pojmova, odeljak o elektronskim fiskalnim uređajima (EFU) sa pododeljcima o bezbednosnom elementu, procesoru fiskalnih računa i elektronskom sistemu za izdavanje računa, kao i deo o fiskalnim računima, sadržaju i vrstama fiskalnih računa.

Vodič se može preuzeti putem linka.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>