• 3

Život u Beogradu poskupeo, evo na kojem je mestu najskupljih na svetu

Od Beograda su jeftiniji za život stranih radnika Sarajevo

  • 3
Ljubljana, Zagreb, Beograd

Foto: Shutterstock

Prestonica Turkmenistana Ašhabad najskuplji je grad na svetu za strane radnike, dok je Beograd na 163. mestu, pokazalo je ovogodišnje istraživanje troškova života američke kompanije Merser za upravljanje imovinom.

To pokazuje da je život za strane radnike u Beogradu poskupeo, pošto je prestonica Srbije prošle godine bila na 183. mestu.

Život je poskupeo i u drugim gradovima u regionu, pa je tako Zagreb zabeležio skok sa 152. mesta prošle godine na 140. mesto ove godine, Tirana sa 163. na 152. mesto, a Ljubljana sa 148. na 126. mesto. pokazuje lista koju je objavio Merser.

Od Beograda su jeftiniji za život stranih radnika Sarajevo, koje se popelo sa 197. mesta prošle godine, na 186.mesto ove godine, kao i Skoplje, koje je lane bilo na 202. mestu, a ove godine se našlo na 192. mestu.

Ašhabad, koji je bio drugi na prošlogodišnjoj listi, nekako štrči u grupi 10 najskupljih gradova za strane radnike, u kojoj se nalaze uglavnom svetski poslovni i finansijski centri poput Hong Konga, koji je lani bio najskuplj a ove godine je drugi, zatim Tokio (četvrti ove godine), Cirih (peti) i Singapur (sedmi), navodi američka tv stanica.

Kako se objašnjava u izveštaju Mersera, aktuelna finansijska kriza u Turkmenistanu, koja je dovela do nestašice hrane i hiperinflacije, uticala je na skok troškova života u Ašhabadu u poslednjih nekoliko godina.

Bejrut najveće iznenađenje

 

Kao najveće iznenađenje u odnosu na prošlogodišnje istraživanje, iz Mersera ističu Bejrut koji je sa pozicije 45-og najskupljeg grada za gastarbajtere u 2020. godini skočio na treće mesto ove godine.

Razlozi takvog kretanja se, prema tumčenju iz izveštaja, svode na ekonomsku depresiju Libana, koju su pogoršali pandemija kovid-19 i fatalna eksplozija u luci Bejrut u avgustu prošle godine.

Evropski gradovi su ove godine takođe rangirani kao relativno skuplji od američkih, s obzirom na rast evra prema dolaru od skoro 11 posto, što je rezultiralo time da Njujork čak ispadne iz Merserovih 10 vodećih, dok se Pariz popeo sa lanjskog 50. mesta na 33. mesto ove godine.

Slično je i sa australijskim metropolama, poput Sidneja i Melburna, koji su se popeli na rangl listi zbog aprecijacija australijskog dolara.

Što se tiče najjeftinijih gradova za radnike iz inostranstva, na začelju Mersere rang liste nalaze se Tbilisi, glavni grad Gruzije (207. mesto), Lusaka, Zambija (208) i prestonica Kirgistana, Biškek (209), navodi CNN.

Video: Komad ove govedine košta papreno samo zbog jednog posebnog začina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>