• 6

Borča kao Sudžou na Kovilovu pored "Pupina": Spremaju se hektari za IT park, kvadrat već skače

Prostornim planom obuhvaćena je površina od oko 483,5 hektara

  • 6
IT park, rad od kuće, devojla laptop u prirodi, Borča

Foto: Shutterstock, Printskrin: Google Maps

Borča će postati savremeni industrijsko-tehnološki i inovacioni centar a prema ranijim najavama, po njemu Srbija postaje lider u regionu. Sada je to naselje bliže realizaciji ideje.

Srpsko-kineski industrijski park u Beogradu, investicija koja ima za cilj da privuče visokotehnološke kompanije iz Kine i celog sveta, nadomak je realizacije. Kabinet ministra bez portfelja za inovacije i tehnološki razvoj raspisao je tender za izradu prostornog plana područja posebne namene za ovaj projekat.

A sada je oglašen rani javni uvid povodom izrade prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta "Srpsko-kineski industrijski park Mihajlo Pupin".

Prostornim planom obuhvaćena je površina od oko 483,5 hektara.

Plan većim delom obuhvata teren sa severozapadne strane tzv. Severne tangente, saobraćajnice koja vodi neposredno od mosta "Mihajlo Pupin", na levoj obali Dunava, koji spaja Zemun i Borču.

Celokupna teritorija plana predviđena je kao građevinsko područje, podeljeno na površine javne (saobraćajne, komunalne i infrastrukturne) i ostale namene (privredne zone i komercijalne delatnosti). Lokacija priprada i Kovilovu, a zemljište je pretežno poljoprivredno.

Park Borča

Foto: Printscreen

Kako je sve počelo?

 

Srpsko-kineski industrijski park u Beogradu će se prostirati na 320 hektara i gradiće ga kineska kompanija CRBC, a vrednost projekta je oko 300 miliona evra. To je projekat koji je uz podršku kineskog državnog rukovodstva inicirao tadašnji premijer, a sada predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posete Kini 2015. godine.

U dokumentima se pominjala i ARTS grupa koja je projektovala industrijski park u Sudžou i od močvare napravila jedan od najboljih tehnoloških parkova u svetu. ARTS grupa će projektovati i dizajnirati park pored "Pupinovog mosta".

Beograd će sa tim parkom, po najsavremenijem konceptu, postati regionalni lider u tehnologii i inovacijama, rekao je ranije ministar zadužen za inovacije.

U industrijskom parku u Sudžou ima više od 25.000 kompanija, a od toga je oko 6.000 visokotehnoloških. A svi elementi u Sudžou će biti i u Beogradu, zelene zgrade, energetski efikasna rešenja, najsavremenije IT mreže.

Kako je istakao ranije ministar finansija, to za Srbiju znači novih 15.000 radnih mesta, što će uticati na smanjenje nezaposlenosti i rast ekonomije.

- To će biti najveći kineski industrijski park u Evropi. Visoka tehnologija, komercijalni sadržaji, fabrike...Nastavljamo da se bavimo našim poslom, da se borimo za uspešsniju Srbiju - rekao je Siniša Mali.

Slično kao u Borči, i tamošnje zemljište je bilo močvarno i poljoprivedno, gde nije bilo ništa i za nešto više od 20 godina.

U parku će se, kako je najavljeno, naći sadržaji koji se tiču sporta, odmora, medicine, a reč o jednom novom konceptu načina života koji se koristi u najvećim gradovima sveta. Taj način života biće sve izraženiji u budućnosti.

Najveći investitori koji su prisutni u takvim industrijskim parkovima su: Filips, Nokjia, Isola, Samsung, Hitači, Fudžicu, Dajmler Krajsler, Hanivel, BP, ZF, Total, Danone, Micubiši, Karfur, Boš, BASF, Džonson i Džonson. Dok Epl i Majkrosoft prave svoje.

Sve to će uticati i na rast nekretnina u Borči, a o tome čitajte u našem posebnom tekstu.

Video: Zavirite u hram vina: Služe vas roboti somelijeri dok vam preporučuju vino po vašem raspoloženju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • L

    23. jun 2021 | 12:03

    Lepo, a dal ce neko da uci decu za ovu bedu..Doduse oce ovi sa kupljenim diplomama.Oni sve znaju.

  • 4S

    23. jun 2021 | 12:04

    Nema nikakve veze sa Borcom vise sa Zemunom od Borce ce biti udaljeno 7km trebalo je da se radi jos pre dve godine od toga nista.

  • Ris

    23. jun 2021 | 11:47

    Samo nam je i to trebalo...pa ne moze ljudi sve u Borcu

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>