• 1

I Majkrosoft u klubu najelitnijih: Vredi više od 2 biliona dolara

Cena njegove akcije je porasla u utorak za 1,1 procenat, na 265,51 dolara

  • 1
majkrosoft

Foto: Unsplash

Kompanija Majkrosoft je zvanično ušla u najelitniji klub korporacija čija tržišna vrednost prelazi 2 biliona dolara.

Ovaj tehnološki gigant je, posle Epla, tek druga američka kompanija kojom se na berzi, i koja je dostigla tu vrednost.

Saudijski naftaš Aramko, koja je debitovao na berzi 2019. godine, takođe je ranije premašio ovu granicu, ali je juče njena tržišna kapitalizacija iznosila 1,88 biliona dolara.

Majkrosoft je dostigao tržišnu vrednost od preko 2 biliona dolara tokom jučerašnjeg trgovanja na Volstritu, a trgovački dan je zaključio sa iznosom od samo 300 miliona dilara ispod tog nivoa. Cena njegove akcije je porasla u utorak za 1,1 procenat, na 265,51 dolara.

Kompanija je novu rekordnu tržišnu kapitalizaciju od 2 biliona dolara ostvarila posle više od dve godine nakon što je njena tržišna vrednost prvi put prešla granicu od 1.000 milijardi dolara.

Ovakvom usponu je doprineo i kovid-19, jer su ljudi toksom pandemije provodili mnogo više vremena radeći ili zabavljajući na kompjuterima, što je podiglo potražnju za Majkrosoftovim računarima, sistemima za igrice i platformom za računarstvo u oblaku.

Akcije Majkrosofta su porasle za 64 procenta od marta 2020. godine, kada su mere ograničenja počele da stupaju na snagu u Sjedinjenim Državama.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari