• 0

Postignut dogovor o odšteti zbog blokade Sueckog kanala

Advokat Suecskog kanala Haled Abu Bakr izjavio je na sudskom ročištu vezanom za zadržavanje broda da su vlasnici broda izneli novu ponudu

  • 0
Suecki kanal bio je blokiran danima

Suecki kanal bio je blokiran danima / Foto: Tanjug/AP

Predstavnik vlasnika i osiguravača gigantskog teretnog broda koji je u martu blokirao Suecki kanal izjavio je danas da je postignut načelni sporazum sa upravom ovog plovnog puta u sporu vezanom za obeštećenje.

U toku su aktivnosti na što skorijem finaliziranju sporazuma o poravnanju, a aranžman o oslobađanju broda Ever Given biće realizovan nakon što se obave neophodne formalnosti, naveo je u saopštenju Faz Permohamed iz kompanije Sten Marina, prenosi Rojters.

Džinovski brod kontejner Ever Given je usidren u jezeru između dva dela kanala od 29. marta, kada je pomeren nakon što je šest dana bio popreko zaglavljen u kanalu, blokirajući prolazak više stotina brodova i remeteći globalnu trgovinu.

Uprava Sueckog kanala (SCA) tražila je 916 miliona dolara odštete za pokrivanje troškova deblokiranja plovnog puta, za nanetu štetu ugledu kompanije i za izgubljeni prihod, pre nego što je zahtevani iznos smanjila na 550 miliona dolara.

Japanski vlasnik Ever Givena, kompanija Šoei Kisen, i njeni osiguravači su osporili zahtev uprave Sueca i zadržavanje broda koje je izvršeno po nalogu jednog egipatskog suda.

Advokat Suecskog kanala Haled Abu Bakr izjavio je na sudskom ročištu vezanom za zadržavanje broda da su vlasnici broda izneli novu ponudu o odšteti i da su pregovori u toku.

Video: Brod blokirao Suetski kanal: Ugrožena svetska ekonomija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>