• 0

Jednakost polova na radnom mestu zapravo su u padu, postoji ipak način da se to promeni

"Nejednakost nije samo nepravedna, već može da zatruje kulturu kompanije, ometa inovacije i usporava napredak"

  • 0
posao, žene

Foto: Unsplash

Nedavne studije pokazuju da, uprkos svim naporima, rodna ravnopravnost na radnom mestu ne samo da ne raste, već se, zapravo, smanjuje. Tu situaciju je ubrzala pandemija KOVID-19. Ovo pitanje, zajedno sa mogućnostima koje AI otvara na polju ljudskih resursa, bilo je tema danas održane online panel diskusije Jednake mogućnosti u doba AI sa visokim predstavnicima iz institucija EU, poslodavaca i vlada iz Centralne i Istočne Evrope, a koju je podržala kompanija IBM.

Prema nedavno objavljenoj studiji IBM-a Žene, liderstvo i propuštene prilike, rodna ravnopravnost još uvek nije glavni poslovni prioritet za 70% organizacija. Štaviše, studija pokazuje da se broj žena na liderskim pozicijama smanjuje, što ukazuje na to da se nejednakost polova na liderskim pozicijama pogoršava. Manji broj žena je u ulogama viših potpredsednika, potpredsednika, direktora i menadžera u 2021. godini nego 2019. godine. To se posebno odnosi na region Centralne i Istočne Evrope, kao što je prikazano u Izveštaju Svetskog ekonomskog foruma o rodnoj jednakosti. Rangiranje koje je deo Izveštaja za 2021. godinu pokazuje da je Srbija na 19. mestu, dok je, recimo, Češka na 78. mestu, Rumunija na 88, a Mađarska na 99. mestu.

Uključenost žena u oblast savremenih tehnologija i IT i dalje je vrlo mala. Samo 1,4% žena u EU rade kao IT stručnjaci, rečeno je na događaju.

- Nejednakost nije samo nepravedna, već može da zatruje kulturu kompanije, ometa inovacije i usporava napredak. Odgovorna preduzeća ne mogu da ostanu nema na to. Postoji mnogo dobrih praksi koje obezbeđuju da se prema zaposlenima postupa pošteno i ravnopravno. Tehnologije poput AI igraju važnu ulogu u ovom procesu. Sada bi predstavnici preduzeća trebalo da podrže evropske institucije i nacionalne vlade kako bi bili sigurni da će EU biti u stanju da preuzme vođstvo u korišćenju naprednih tehnologija za postizanje jednakosti, raznolikosti i uključivanja u biznis, kao i u javne institucije - objasnila je potpredsednica Konfederacije industrije u Republici Češkoj, Milena Jaburkova.

- IBM ima dugogodišnju praksu jednakog plaćanja i čvrsto se zalaže za jednaku platu za jednak rad, što je deo naše globalne politike od 1935. godine. Kao digitalna kompanija koristimo tehnologije da bismo ispunili ovu obavezu. Na primer, razvili smo alate zasnovane na AI kao što je „Savetnik za kompenzaciju“ sa Watson-om koji povezuje sve relevantne faktore kao što su veštine zaposlenih, konkurentnost plata, dinamika lokalnog tržišta, učinak, potencijal i još mnogo toga. AI nam pomaže ne samo da upoređujemo zarade muškaraca i žena u svakoj grupi vršnjaka ili da otkrijemo moguće razlike u prosečnoj plati, već takođe da osmislimo i primenimo najbolje prakse u oblasti kompenzacija, zapošljavanja, napredovanja i razvoja karijere kako bi se sprečilo da se nejednakost u zaradama uopšte pojavi - rekla je stručnjak za AI u oblasti ljudskih resursa u IBM Global Business Services Elvira Šitel.

IBM-ova istraživanja, kao i javne politike i vodeće aktivnosti u oblasti AI etike uključuju, ali nisu ograničene na sledeće:

Snimak cele konferencije Jednake mogućnosti u doba AI održane 23. juna možete pogledati ovde.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>