• 0
 ≫ 

Zajedno smo jači: Šaponjić, Jevrosimović i Janićijević o tajnama biznisa

 ≫ 

Učesnici zaključuju da i kompanije i država treba zajedno da rade na tome da budemo zajedno jači ali i da institucije imaju sluha

  • 0

U biznisu nema čarobne moći, a svim velikim privrednicima sa ovih prostora zajednička je upornost, istrajnost, strpljivost, znanje, talenat i na kraju sreća donekle.

Osim poslovnog okruženja i kriza koje cirkulišu, preduzetništvo u ovom regionu suočava se i za izazovom manjka kvalitetnog kadra ali i sa starom boljkom, sujetom, koja možda koči nekada dobru volju da se zajednički napravi nešto veće. Zbog toga, posledično, gubimo potencijalna tržišta, ali imamo i paradokse poput činjenice da ne pravimo pire već uvozimo, ili da nam strane kompanije nameću "pravila ponašanja".

Kako sve to izgleda u praksi, sa čim su se suočavali i kako su uspeli, otkrili su panelisti ovogodišnjeg Vivaldi foruma na panelu koji je interno nazvan "artiljerijski" zbog uticaja samih učesnika.

A oni su bili Rade Rakočević, osnivač Senzal kapitala, Vesa Jevrosimović, predsednik Comtrade, Nebojša Šaponjić, osnivač Nelta i Srđan Janićijević, osnivač Mokrogorske škole menadžmenta.

Panelisti su saglasni da je vreme za novo tržište kapitala gde bi predizeća izlazila, a investitori mogli da investiraju. Tržište, navode oni, to već traži. Kada je reč o razvoju startap ekosistema, misle da treba da rade na rešenju koje će nešto promeniti. Dodatno, tržište je takvo da investitori ipak pre dođu do startapa nego što je to obrnuta situacija.

Učesnici zaključuju da i kompanije i država treba zajedno da rade na tome da budemo "zajedno jači" kao i da institucije imaju sluha.

- Mi smo mala tržišta, vrednost možemo da imamo ako nastupamo zajedno. Država je zamajac svakoj industriji. A zajednički možemo da postignemo mnogo - zaključio je Jevrosimović.

I publiku je upravo najviše interesovalo to - kako da se napravi spona na realaciji mali biznis - država i velika korporacija.

Ceo članak pročitajte OVDE,  a, video sa panela na početku ovog teksta. 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>