• 26
 ≫ 

40 nesavesnih poslodavaca danas je teralo svoje radnike da rade po najvećoj vrućini

 ≫ 

Radnici uvek treba da se obrate inspekciji kada se ove mere ne poštuju

 • 26

Inspekcija rada je u prethodna dva dana na gradilištima u Srbiji izrekla 40 prekršajnih prijava zbog rada na crno i neobezbeđivanja odgovarajućih uslova rada na vrućinama, izjavio je zamenik direktora Inspektorata za rad Saša Perišić.

"Inspekcija je obavila 141 nadzor u građevinskom sektru i tom prilikom smo zatekli četrdesetak osoba koje rade na crno i izrekli 40 prekršajnih prijava za poslodavce koji ne poštuju propise. Prijave se odnose na rad na crno i na neobezbeđivanje odgovarajućih uslova na radu", rekao je Perišić Tanjugu.

On je dodao da inspekcija nije dobila prijave za vanredne nadzore na poljoprivrednim gazdinstvima.

"Mi obavljamo vanredne kontrole i obllazimo gazdinstva. U poljprivredi imamo svake godine određene radove koji moraju da se obavljaju, ali u principu se izbegava rad u vremenu do 12 do 16 časova, pa se radi rano ujutru i popodne", naveo je Perišić.

On je ponovio apel Inspektorata i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da se zakonske mere poštuju i po visokim temperaturama radnicima u građevinskom i poljoprivrednom sektoru u vremenu od 11 do 16 časova obezbedi odmor, prostor gde mogu da skinu zaštitnu opremu i rashlade se, kako bi nakon 16 časova mogli da nastave posao.

Perišić je preporučio da se radnici uvek obrate inspekciji kada se ove mere ne poštuju, i podsetio da to mogu učiniti i anonimno.

"Naša zemlja ima transponovane direktive EU u oblasti bezbednbosti i zdavlja na radu i ne postoji ograničenje sa temperaturama kada treba obustaviti rad kao ni u EU, nego su samo u pitanju smernice i preporuke", naglasio je zamenik direktora Inspektorata za rad.

Video: Zabava za čitavu porodicu: Evo kako da se rashladite u vrelim letnjim danima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Gazde

  23. jun 2021 | 16:31

  Su uglavnom kod nas 🦍🦍🦍🦍🦍 ima ih normalni!!naravno ima stomak do kolena i nikad im nije dosta!!!!

  26
  2

  Podelite komentar

 • Aleksandar

  23. jun 2021 | 16:26

  Kako ce tek da beru ovi Maline a sada im udarni termin ko ce to da nadgleda?

  20
  3

  Podelite komentar

 • К

  23. jun 2021 | 16:25

  И мало кеша и чича мича....

  19
  2

  Podelite komentar