• 1

O smanjenju poreza u Srbiji pišu i u regionu: Poslodavci pozdravljaju manji namet na zarade

Poslodavci smatraju da je neophodno i dodatno ulaganje u ljudske resurse

 • 1
novac, porez

Foto: Freepik

Poslodavci u Srbiji visoko ocenjuju najavljenu meru trogodišnjeg smanjenja poreza i doprinosa na zarade za 70%, za firme koje nisu smanjile broj zaposlenih. U anketi koju je sprovela Unija poslodavaca Srbije ova olakšica ocenjena je prosečnom ocenom 4,21, od maksimalnih 5.

Predlog za ukidanje poreza na dohodak građana za mlađe od 40 godina u istom istraživanju dobio je prosečnu ocenu 3,65.

U anketi koja je vođena u poslednjih nedelju dana, poslodavci su izneli i predloge za koje smatraju da bi u najvećoj meri doprineli oporavku privrede i novom zapošljavanju.

Najpre, to su dugoročnije i sveobuhvatnije mere poreskih olakšica za sve poslodavce. U takve mere spadaju smanjenje poreza i doprinosa za sve zaposlene, oslobađanje od poreza za novozaposlene, smanjenje poreza na dobit na 10% i druge.

Poslodavci predlažu i podršku investicijama u domaću privredu, kroz investicije u infrastrukturu, snažniju podršku i subvencije za mala i srednja preduzeća, izjednačavanje domaćih i stranih investicija u podsticajima i tome slično.

Poslodavci smatraju da je neophodno i dodatno ulaganje u ljudske resurse. U tom pravcu predlažu rad na motivaciji mladih generacija da ostanu u svojoj zemlji, traženje rešenja za nedostatak stručnih kadrova, ulaganje u nauku i inovacije, kao i saradnju sa obrazovnim institucijama u cilju usklađivanja obrazovnih profila sa potrebama tržišta.

Podsetimo, u Srbiji će biti ukinuta obaveza plaćanja godišnjeg poreza na dohodak, za mlađe od 40 godina. Reč je o ekstra porezu koji jednom godišnje plaćaju svi koji imaju zaradu veću od proseka. Preciznije, 2,7 miliona dinara ili oko 22.881 evro.

Sagovornici Telegraf Biznisa kažu da je dobra, stimulativna mera i da je ohrabrujuće što se više govori o smanjenju poreza na zarade.

O smanjenju tog poreza pišu i regionalni mediji. 

Video: Nekadašnji direktor benzinske pumpe u gvožđu kuje omiljenog crtanog junaka

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Crnogorac

  24. jun 2021 | 10:23

  Dajte radnicima vece plate sada, zaslužili su da osjete bolji standard i da koliko toliko lakše žive ... 👏👏👏

  8
  2

  Podelite komentar