• 0

Domaće zelene obveznice na Londonskoj berzi: Mali obećao više novca za ekologiju

Rebalansom budžeta za 2021. godinu izdvojeno više novca za ekologiju i za projekte koji su u vezi sa zaštitom životne sredine

  • 0
Korporativne obveznice, biznis,telefon, statistika

Foto: Shutterstock

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da je Srbija posvećena zelenoj agendi i dodao da to pokazuje i odluka države da po prvi put izađe na Londonsku berzu sa emisijom zelenih obveznica za projekte u oblasti zaštite životne sredine.

Govoreći na Skupštini NALED-a, Mali je poručio da će na taj način od investitora Srbija tražiti novac za ekološke projekte i istakao da će to uticati da Srbija ubrza zelenu agendu. Podseća i da je rebalansom budžeta za 2021. godinu izdvojeno nikad više novca za ekologiju i za projekte koji su vezani za zaštitu životne sredine, kao što su postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, izgradnja kanalizacije…

Mali je naglasio da Srbija ne odustaje od zelene agende i reformi u toj oblasti uprkos ekonomskoj krizi koju je izazvala pandemija koronavirusa.

Podsetio je da je prošla godina bila najteža ne samo za Srbiju već za ceo svet, i dodao da se zemlja borila na dva fronta - za spas zdravlja građana i za spas ekonomije. Naveo je da je sprovođenjem uspešne vakcinacije Srbija pokazala da odgovorno vodi računa o svakom građaninu, a paketima mera pomoći, kojih je, podsetio je, bilo tri u ukupnoj vrednosti od osam milijardi evra, pokazala je da može da sačuva i ekonomiju.

Na taj način je, kaže, Srbija izbegla crne scenarije kakvi su viđani u mnogo razvijenijim zemljma sveta u kojima su se fabrike zatvarale, a ljudi ostajali bez posla.

Mali je podsetio da je i pad BDP-a Srbije prošle godine bio najniži u Evropi, kao i da je ona uspela da zadrži punu zaposlenost i makroekonomsku stabilnost, jer je javni dug i dalje manji od 60 odsto BDP-a. Dodao je da je ta podrška države građanima i privredi nastavljena i ove godine, te da se to odrazilo da Srbija u prvom kvartalu ima rast od 1,7 odsto, dok se očekivao pad od 1,3 odsto.

Uveren je da će stopa privrednog rasta Srbije do kraja godine preći šest odsto i da će biti jedna od tri najbrže rastuće ekonomije u Evropi, uprkos pandemiji. Mali dodaje da je Srbija, uprkos teškoj godini, odlučena da nastavi s povećanjem plata i penzija, da izdvaja za infrastrukturne projekte, kao i da nastavi važne refome.

Podsetio je i da je prošle nedelje na bordu direktora MMF-a potvrđen novi aranžman sa Srbijom koji podrazumeva dalju reformu javnih preduzeća i Poreske uprave, posvećenost zelenoj agenda, umanjenje poreskih nameta…

Sve te reforme, dodao je, u skladu su sa reformama Ministarstva finansija koje je donelo novi Zakon o fiskalizaciji i Zakon o elektronskim fakturama.

- Jedan od zahteva NALED-a i privrednika bio je da se ubrza povrat PDV-a. Kroz elektronske fakture to će biti moguće u roku od 24 časa, što će doprineti većoj transparentnosti i konkurentnosti naše ekonomije - rekao je Mali.

Dodao je da država nastavlja da podstiče i zaposlenost, a da je sada akcenat na zapošljavanje mladih.

Mali kaže da je pre osam godina nezaposlenost kod mladih bila preko 50 odsto, a da je danas oko 20 odsto, i dodao da su zato donete nove poreske olakšice za mlade.

Video: Nisu priče iz 1001 noći, ali platiš 1000 evra za noć: Dobiješ luksuzni šator i spavaš ko sultan

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari