• 0

Istorijski dan: Odobren zakon o klimatskim ciljevima, hoće li nas naterati na disciplinu

Pojedini poslanici zelenih bili su suzdržani, pošto su tražili ambicioznije smanjenje emisije od 60 posto do 2030. godin

  • 0
planeta

Foto: Pixabay

Evropski parlament je odobrio klimatski zakon, kojim ciljevi Evropske unije o emisiji gasova sa efektom staklene bašte postaju pravno obavezujući, što utire put revidiranju politika za brže smanjenje otpadnih materija koje zagrevaju planetu.

Pregovarači EP i 27 zemalja članica EU postigli su u aprilu dogovor o klimatskom zakonu, kojim su stroži ciljevi za smanjenje emisija postali srž kreiranja politike EU.

Predlogom zakona su utvrđeni ciljevi za smanjenje neto emisija u EU za 55 posto do 2030. godine u odnosu na nivo iz 1990. godine i postizanje nulte neto emisija do 2050, prenosi Rojters.

- Danas je istorijski dan. Ako brzo ne smanjimo emisiju, nauka je kristalno jasna - budućnost će biti katastrofalna - rekla je Jite Guteland, švedski socijaldemokrata i vodeća poslanica u EP uključena u izradu tog zakona.

Parlament je formalno odobrio zakon sa 442 glasa "za", 203 "protiv" i 51 suzdržanih. Pojedini poslanici zelenih bili su suzdržani, pošto su tražili ambicioznije smanjenje emisije od 60 posto do 2030. godine, šti su dryge poslaničke grupe odbile.

- Ovo je zakon svih zakona, jer će nas disciplinovati u godinama koje dolaze - rekao je Frans Timermans, šef za klimatske politike EU.

On će biti osnova za donošenje propisa EU u narednim decenijama.

Većina zakona EU kreirana je tako da se ispune raniji ciljevi bloka o smanjenju emisije za 40 posto do 2030. godine, i potrebna im je nadogradnja kako bi se ostvarili novi ciljevi. Emisije gasova u EU su u 2019. bile za 24 procenta manej nego 1990.

Novi ciljevi treba da postave EU na put koji će, ako se globalno sledi, ograničiti porast globalne temperature na 1,5 stepeni Celzijusa. Naučnici kažu da bi se time izbegli najteži uticaji klimatskih promena.

Predstavnici zemalja članica EU formalno će odobriti predlog zakona u ponedeljak, nakon čega će EP i EU potpisati tekst, kako bi on zvanično postao zakon.

Video: Pčela influenserka apelovala na upotrebu pesticida: Proglašene smo najvažnijim bićima na planeti!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>