• 3
 ≫ 

Usvojeno: Srbija deli kuće s okućnicom na selu, kako da dođete do nje?

 ≫ 

Očekivani efekat ovog Programa je naseljavanje oko 400 seoskih kuća

  • 3
Paradajz čeri prozor stan kuća biljka povrće

Foto: Shutterstock

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju Programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Srbije za 2021. godinu.

Кuće sa okućnicom do 30 ari, nudiće se u rubnim, pograničnim i brdsko-planinskim selima koja predstavljaju "demografske crne tačke" Srbije, rekao je za naš portal Milan Кrkobabić, ministar za brigu o selu

Za ovaj program opredeljeno je 500 miliona dinara, čiji je cilj motivisanje stanovništva da ostane na selu i podsticanje mladih da se vrate kroz rešavanje stambenog pitanja.

Očekivani efekat ovog Programa je naseljavanje oko 400 seoskih kuća sa okućnicom u ruralnom području, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Kuća sa okućnicom, besplatna zemlja

 

Кonkretno, kako je ranije za Telegraf Biznis rekao ministar Krkobabić, reč je o programu dodele bespovratnih sredstava: bračnim parovima za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, zatim mogućnost dodele zemlje na besplatno korišćenje, za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga, za opremanje terena za sportske aktivnosti na selu, opremanje računarskih učionica sa internet priključkom, adaptaciju ili kompletnu rekonstrukciju domova kulture, organizovanje kulturnih manifestacija, kao i za nabavku minibuseva, kombi vozila i specijalizovanih kombi vozila za potrebe prevoza seoskog stanovništva.

Posebna pažnja biće usmerena na mlade žene i devojke, od čije eventualne odluke da ostanu i zasnivaju porodice u selima Srbije zavisi i sudbina tih sela, pa i čitave Srbije.

Program dodele bespovratnih sredstava bračnim parovima za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, izazvao je veliko interesovanje. Prema podacima publiciste Branislava Gulana, u selima Srbije postoji 150.000 napuštenih, praznih kuća i još 50.000 u kojima trenutno niko ne živi.

- Programom, dodele bespovratnih sredstava bračnim parovima za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom motivisaćemo mlade da ostanu, a neke da dođu i žive u selima Srbije. Кuće sa okućnicom do 30 ari, posebno ćemo nuditi u rubnim, pograničnim i brdsko-planinskim selima koja predstavljaju „demografske crne tačke“ Srbije - rekao je Krkobabić.

 

Cilj nam je da ta sela koja su geostrateški i bezbednosno veoma značajna za Republiku Srbiju, naselimo mladim ljudima i time selima vratimo život. Broj kuća koje ćemo dodeliti zavisi, pre svega, od visine opredeljenih sredstava, rejona, realne ponude takvih kuća i zainteresovanosti. Prednost prilikom dodele kuća imaće porodice sa više dece. Pored dodele kuća, postojaće mogućnost da se mladima dodeli do 50 hektara državne zemlje na besplatno korišćenje, u zavisnosti od rejona, raspoloživosti i interesovanja - rekao je za Telegraf Biznis Milan Кrkobabić, ministar za brigu o selu.

Video: Nisu priče iz 1001 noći, ali platiš 1000 evra za noć: Dobiješ luksuzni šator i spavaš ko sultan

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrki

    25. jun 2021 | 10:07

    Čije delite,da li se ponosite što su vam sela mrtva ?! Za početak,potrudite se da ono malo ljudi što živi na selu tu i ostane,to je mnogo bitnije. Dajte subvencije poljoprivrednicima,posao,gas,vodu,kanalizaciju,škole,obdaništa,nema prevoza do sela,pošta,ambulante,sve je pozatvarano ...

  • Map

    25. jun 2021 | 09:50

    To ti ministre naseli svoje u te ruralne kuce a ne sto si ih sve ponamestao u javna preduzeca

  • Rooko

    25. jun 2021 | 12:42

    Na pomolu cista otimacina,uz blagoslov drzave.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>