• 1

Selo bez vode i puta, ali grade luksuzne vile: Kupci zemljišta dolaze sa svih strana a blizu nas je

Ako izuzmemo pandemiju, poslednjih deset godina najbrojniji gosti bili su Britanci, Irci i Skandinavci

  • 1
luksuzna kuća vila aprtmani odmor

Foto: Shutterstock

Selo Ivanica u opštini Ravno u BiH, uz granicu s Hrvatskom, nazivaju i predgrađem Dubrovnika, jer je od tog hrvatskog turističkog grada udaljeno tek šest kilometara. Poslednjih godina to mesto nosi i naziv “hercegovački Beverly Hills”, jer u njemu niču luksuzne vile za odmor.

Jedan od prvih koji su prepoznali isplativost ulaganja u Ivanicu je Jovica Božić, BiH iseljenik, koji već dugo posluje u Velikoj Britaniji.

On kaže da je uz odličnu uslugu, hercegovačku gostoljubivost i idealnu lokaciju Ivanica postala prava oaza za turiste, što oni prepoznaju i vraćaju se ponovo.

- A još ako dodate sav luksuz u vilama onda tu nema promašaja - kaže Božić. On je prvu vilu izgradio 2008. nedaleko od graničnog prelaza s Hrvatskom.

Bilo je to mesto kao u raju, lokacija s koje se vidi more kao na dlanu, a cene su bile tri do četiri puta niže u odnosu na susedstvo, u Crnoj Gori i Hrvatskoj. U Ivanici nema vode ni kanalizacije, ali mi smo se snašli. Izgradili smo velike rezervoare za vodu i biopročistače, tako da su naše otpadne vode ekološki prihvatljive”, objašnjava Božić, prenosi Dnevni avaz. 

Njegova kompanija raspolaže sa 20 luksuznih vila u Ivanici i jednim apartmanskim smeštajem.

"Naše naselje nazivamo Dubrovački visovi, a kada dobijemo vodu i asfalt s pratećom infrastrukturom podsećaćemo na Beverly Hills. Ako izuzmemo pandemiju, poslednjih deset godina najbrojniji gosti bili su Britanci, Irci i Skandinavci, dok su lani dolazili gosti iz Sarajeva, Banja Luke i Beograda, ali i veliki broj diplomata koji rade u BiH”, objašnjava Božić.

Mubina van Veen-Isović, vlasnica agencije za nekretnine koja ima dve vile za iznajmljivanje u Ivanici, kaže da za tu lokaciju zna još od pre rata, kada je tu bilo vikend naselje, gde su ljudi imali kuće za odmor.

“Posle rata Ivanica je bila devastirana. Sve je bilo porušeno i svi su me pitali šta ću tamo. Ali kupila sam neke lokacije i to se pokazalo kao dobra investicija jer su cene ubrzo počele da rastu. Izgradila sam dva objekta koja i danas iznajmljujem”, kaže Isović.

Prema njenim rečima, infrastruktura je loša, ali dodaje da mala Općina Ravno sama ne može ostvariti tako veliki projekt i nužna je pomoć s više razine.

“Kupci zemljišta dolaze sa svih strana. Ima tu dosta stranaca koji su prepoznali idealan geografski položaj ovog mesta. Ali među njima ima i onih koji kupljeno zemljište sada prodaju jer se predugo ne događa ništa, infrastruktura je i dalje izrazito loša. To ljude odbija jer onaj ko počne da gradi žali da ima vodu i normalan put", objasnila je Jovica Božić.

Video: Nisu priče iz 1001 noći, ali platiš 1000 evra za noć: Dobiješ luksuzni šator i spavaš ko sultan

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vule

    25. jun 2021 | 10:16

    Sa svojim prirodnim lepotama Bosna i Hercegovina ima lepu buducnost.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>