• 23
 ≫ 

Prosečna plata u ovom gradu u Srbiji 98.000 RSD: Vučić na otvaranju fabrike u Rudnoj Glavi

 ≫ 

Nova fabrika Jumka u Rudnoj Glavi, površine 1.000 kvadratnih metara, koštala je oko milion evra

  • 23
Rudna Glava Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Novi pogon kompanije Jumko, u kome je zaposleno 80 žena sa teritorije opštine Majdanpek, otvoren je danas u Rudnoj Glavi u prisustvu predsednika Srbije Aleksandara Vučića.

Vučić je tokom obilaska kruga fabrike primetio da u Rudnoj Glavi sada živi svega nešto više od 2.000 stanovnika, dok je 1961. godine bilo oko 3.200 radnika.

Predsednik je ukazao da su pored fabrika važni i putevi i istakao da se radi put Kladovo - Donji Milanovac.

Dodao je da da će taj kraj imati sređene puteve kao u Švajcarskoj.

On je direktora Puteva Srbije Zorana Drobnjaka pitao kada će biti urađen put Klokočevac - Porečki most i drugi lokalni putevi.

Vučić je tom prilikom razgovarao sa predstavnicima Ziđina i pitao ih kada će biti otvoren rudnik Čukaru Peki kod Bora i poručio im da treba više da porade na ekološkoj zaštiti.

Napomenuo je da je Ziđin ove godine među najvećim izvoznicima Srbije i zamolio ih da podignu plate radnicima.

Predstavnik kineske kompanije je rekao Vučiću da će do kraja godine prosečna plata u Ziđinu biti 98.000 dinara, kao i da će u Majdajnpeku zaposliti još 100 ljudi.

- Pokušali su da unište Kineze na tržištu bakra, a svi od nih uvoze -  navodi Vučić i ističe da je cena bakra otiša na 10.000 dolara.

Otvaranju fabrike Jumka u Rudnoj Glavi prisustvuju ministarka privrede Anđelka Atanasković, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević, predsednik opštine Majdanpek Dragan Popović i predstavnici kompanije Ziđin koper Srbija.

Nova fabrika Jumka u Rudnoj Glavi, površine 1.000 kvadratnih metara, koštala je oko milion evra, rekla je za Tanjug predstavnik za odnose s javnošću kompanije iz Vranja Gordana Savić.

Pogon je sagrađen za mesec i po dana i u njemu radi 80 žena u jednoj smeni. Na konkursu za radna mesta bilo je 200 prijavljenih kandidatkinja iz šire okoline Majdanpeka.

Savićeva je navela da je 29 novozaposlenih radnica prošlo obuku šivenja u Vranju, a potom će one uz pomoć tehnologa Jumka obučiti za taj posao preostale radnice.

Njihova obuka je počela u ponedeljak 21. juna kada je pogon počeo s radom.

Proizvodni program pogona u Rudnoj Glavi, rekla je Savićeva, isti je kao i u ostalim fabrikama proizvođača iz Vranja, konfekcija, radna odeća i uniforme za vojsku i policiju.

Inicijativu za izgradnju fabrike dao je predsednik Vučić kada je početkom aprila primio prvu dozu vakcine protiv kovida 19.

Razlog je bio želja da se pomogne razvoj opštine Majdanpek i zapošljavanje žena iz tog kraja Srbije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Klasika

    26. jun 2021 | 10:38

    Direktor i njegova ekipa imaju po par hiljada evra a radnici minimalac, prosek je sto hiljada dinara!

  • Zoki

    26. jun 2021 | 10:26

    A zasto posle dizanja plata u drzavnom sektoru sve namirnice idu gore!? Ljudi u poslednjih godinu dana sve je poskupelo. Novi Sad je postao mali Tokijo po cenama....

  • Crni

    26. jun 2021 | 10:56

    I ta fabrika ce brzim koracima biti zatvorena kao i vecina tih novootvorenih, radnici dobijaju minimalne plate, obecanja i samo obecanja......lako nasedaju na prazna obecanja.....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>