• 15
 ≫ 

Građani Srbije su do danas radili za državu, od sutra za sebe

 ≫ 

U Srbiji ovaj datum obično pada u junu

 • 15
novac, porez Foto: Freepik

Dan poreskih sloboda u Srbiji ove godine je danas 27. juna, a građani Srbije su do danas radili za državu, odnosno da bi platili sve poreze i doprinose.

U pitanju su porez na dohodak, socijalni doprinosi za obavezno penziono i zdravstveno osiguranje, PDV i akcize pri kupovini proizvoda, porez na imovinu za kuće i stanove, kao i razni drugi manji porezi, takse i naknade.

Libertarijanski klub Libek navodi da se Dan poreske slobode računa u odnosu na nivo javne potrošnje u bruto domaćem proizvodu (BDP).

"Ova vrednost pomnoži se s brojem dana u kalendarskoj godini i po potrebi zaokruži na najbliži dan. Ove godine to je 27. jun. U Srbiji ovaj datum obično pada početkom juna", kažu u Libeku.

Taj dan najranije je obeležavan 2005. kada je bio 25. maja, a ove godine je pomeren na 27. jun zbog velikog povećanja javne potrošnje usled pandemije korona virusa, ali i velikih državnih programa.

Ta organizacija navodi da putem platforme Moj porez svako zainteresovan može na lak i brz način da izračuna svoj lični dan poreske slobode.

Kada ko slavi praznik?

Odgovarajući na samo nekoliko pitanja o svojim primanjima, kao i o svojim potrošačkim navikama, svako može da dođe do toga kako izgleda finansiranje nekih od najvažnijih javnih usluga koje sprovodi država, kažu u Libeku.

Razlike u poreskom sistemu i nivou javne potrošnje dovode do toga da svaka zemlja ima svoj posebni nacionalni Dan poreske slobode.

Srbija se sa ovogodišnjim datumom od 27. juna, kako je navedeno, nalazi na začelju liste, pošto od ovaj praznik kasnije slave jedino stanovnici Hrvatske - 9. jula, navodi Libek.

U Crnoj Gori je ovaj praznik 25. juna, u Bosni i Hercegovini 14. juna, dok su ovaj praznik u Bugarskoj, Rumuniji i Severnoj Makedoniji proslavili 25, 16. i 6. maja, a u Albaniji 29. aprila.

Video: Šta je najveći problem investitorima od placa do dozvole?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Zoki V.

  27. jun 2021 | 08:46

  Srbija je tako jaka da državi te pare više i ne trebaju, samo se bez veze motaju pod nogama. Priča se i da uskoro ulazimo u G7, Kanada ispada.

 • Šteta

  27. jun 2021 | 09:14

  Najsiromašnija zemlja u evropi!!!

 • Bane

  27. jun 2021 | 09:11

  Radis za sebe onda kad shvatis, da je ovo mizerija od zivota, spakujes se i odes tamo gde si placen.

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>