• 48
 ≫ 

Zbog ovog uređaja u stanu račun za struju će vam skočiti i za 7.000 dinara: Majstori prebukirani

 ≫ 

Klima mesečno košta od 2.000 do 7.680 dinara

  • 48
Čišćenje, filter, maska, čovek, klima uređaj, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Prema podacima "Elektrodistribucije Srbije" potrošnja najtoplijeg dana ovog meseca bila je skoro jednaka zimskoj. Građani koji domove rashlađuju deset i više sati, svakog dana, skoro da bi mogli da dupliraju mesečni trošak za struju. Pirkanje iz klime, kada bi se ostalo u "zelenoj" tarifi, koštalo bi nepune 2.000 dinara mesečno, ali za one koji troše samo "crvene" kilovate i čak 7.680 dinara.

Elektroprivreda Srbije", na svom sajtu potrošačima nudi savete o izboru uređaja.

Prema njihovoj računici, jedan sat rada klime "dvanaestice" mesečno troši od 30 do 40 kilovat- sati, zavisno od energetskog razreda, što je od 192 do 768 dinara. Ukoliko ta klima radi deset sati dnevno, znači da je račun "teži" od 300 do 400 kilovat-sati. U višoj, dnevnoj, "zelenoj" tarifi to je od 1.920 dinara do 2.560 dinara.

Ukoliko je potrošač u "plavom", ovaj tempo hlađenja će ga koštati od 2.880 dinara do 3.840. Ko jeušao u "crvenu" tarifu deset sati klime, mesec dana, platiće od 5.760 do 7.680 dinara. Računica je manja, ukoliko građani klime pale noću, jer se tada kilovat-sat plaća od 1,6 dinara u "zelenoj", preko 2,4 u "plavoj", do 4,8 dinara u "crvenoj" zoni.

Problem s druge strane jeste i što je pomama za majstorima. Dok temperatura u Srbiji raste, građani čekaju danima, pa i nedeljama, na ugradnju klima uređaja

Majstori za popravku ili ugradnju klima-uređaja su bukirani danima unapred, uprkos sve većem broju specijalizovanih firmi i stručnjaka za ovu oblast.

Dodatno, i onima koji već imaju ovaj uređaj - potreban je termin, radi redovnog čišćenja i održavanja.

Klima

Foto: Pixabay

S druge strane, naša sugrađanka je pre neki dan, krajem juna, pozvala majstora kako bi ugradila novu klimu, misleći da će posao biti gotov u kratkom roku. Međutim, prvi slobodan termin je 14. jul.

Dakle, za ove majstore posla definitivno ima, uprkos koroni, a zahvaljujući tome što je ovaj izdatak mnogima leti na listi prioriteta.

Ugradnja košta najmanje 9.000 dinara, što je svakako dobar dogovor uzimajući u obzir da je mušterija već kupila svoju klimu, pa majstor nema dodatne troškove, osim dolaska. Inače, na internetu možete pronaći ponude da ugradnja košta 50-60 evra, ali se kablovi dodatno naplaćuju, oko 10 evra po metru.

Potrošnja klima-uređaja zavisi od njegove snage, režima rada, vrste kompresora, starosti, energetskog razreda.

- Klima-uređaj snage 3,5 kilovata, u punoj snazi, maksimalno troši oko 1,2 kilovata struje - tvrde majstori za klime. - Moderni uređaji koriste inverterski kompresor, što znači da ne rade neprestano punom snagom, tako da i ta potrošnja pada u periodu kada održava postignutu temperaturu. Sve u svemu, nije lako izračunati koliko će rad klime na kraju koštati. Potrošnja zavisi od starosti uređaja, izolacije stana ili kuće. Od toga zavisi koliko će brzo dostići željenu temperaturu i koliko će je dugo samo održavati.

Letnja žega tako potrošnju struje približi onoj u najhladnijim mesecima godine.

Iz "Elektroprivrede Srbije" poručuju da njihov sistem radi stabilno i pouzdano, a da se proizvodnja uglja i električne energije odvija u skladu sa planom.

Video: Kako rashladiti Keca po ovom paklu: Otvoriš vrata i idemo gas

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mirko slavko

    27. jun 2021 | 10:55

    Meni nikad nije jasno zasto u srbiji toliko placa struja,mi u CH placamo 31 franak mesecno a non stop se struja trosi ,sporet ukljucen ,tv,mobilni se puni,masina za sudove,pa za pranje susenje,baterija za trotinet ,pa za bicikle itd itd itdMeni majka kada je dosla prvi put ovde zamlo da se onesvesti kako tako malo placamoOni u Bg ispod 8000 nikad nisu .Znaci sve vam je jasno,na to da dodmo da je nas covek izmislio struju a skuplja kod nas nego na zapadu ,a trebalo bi biti obrnuto Znaci patos

  • Siniša

    27. jun 2021 | 09:38

    Toga ima samo kod nas ! Što više trošiš više plaćaš umesto obrnuto!

  • Milica

    27. jun 2021 | 09:36

    Iz ličnog iskustva mogu reći da ovo nije istina. Radi mi klima sigurno 10 sati dnevno-račun do 2500, 34m2. Zimus, iako sam imala centralno-stara stolarija, Uključivala sam grejalicu, račun 4900 dinara.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>