• 0

Rumuni u jednom srpskom gradu dnevno trošili 50.000 evra: Da li će sada imati slobodan ulaz?

Dve važne inicijative poslodavaca

  • 0
Golubac/Krupajsko vrelo/Ramska tvrđava

Telegraf.rs

Socijalno-ekonomski savet Srbije (SES) uputio je Vladi Srbije dve inicijative za izmenu zakona kojima bi se popravio položaj preduzeća, posebno domaćih pravnih lica u oblasti otkupa sekundarnih sirovina i preduzeća u pograničnom području s Rumunijom, saopštila je Unija poslodavaca Srbije (UPS).

Inicijative su, navodi se u saopštenju, pokrenute na predlog Unije poslodavaca na današnjoj sednici SES-a održanoj u kruševačkom Trajalu, a kojoj su prisustvovali i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Inicijativa za izmenu zakona o porezu na dobit pravnih lica odnosi se na pravna lica koja se bave preradom sekundarnih sirovina i otpada.

Prema važećim propisima, domaća preduzeća u ovoj oblasti obavezna su da plaćaju porez po odbitku, zbog čega se skupljačima sekundarnih sirovina i otpada više isplati da sirovine prodaju stranim firmama.

Posledica toga, navodi se u saopštenju UPS-a, jeste da su prodavci stimulisani da izvoze otpad, čime se direktno smanjuje promet domaćih preduzeća, posledično i bruto domaći proizvod, odnosno broj radnih mesta u Srbiji.

Ističe se da samo za jednog prerađivača otpada, izgubljena vrednost prerade iznosi više od 226 miliona evra za period od 2016. do 2020. godine.

Druga inicijativa SES-a jeste predlog da se državljanima Rumunije omogući da u Srbiju ulaze bez ograničenja, u dubinu do 30 kilometara.

Ova inicijativa se obrazlaže time da je ograničenjem kretanja rumunskih državljana, koje je uvedeno zbog pandemije kovida, naneta velika šteta privredi pograničnih opština Velikog Gradišta, Golupca, Kladova.

Preduzeća u ovim zajednicama dobrim delom žive od prometa koji ostvare rumunski građani, a samo u opštini Kladovo njihova potrošnja na dnevnom nivou iznosila je oko 50.000 evra, navodi se u saopštenju Unije poslodavaca.

Video: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>