• 4

Ilon Mask nema vilu sa bazenom već kućicu od 37 kvadrata: Košta manje od prosečnog stana u Beogradu

Amerikanac danas puni 50 godina

  • 4
Boxabl kućica montažna kuća

Printskrin: Youtube/Boxabl

Kontroverzni Ilon Mask, poznat po tome što je osnovao vodeću kompaniju za e-vozila Tesla, zatim svemirsku kompaniju SpaceX, ali i po tome što je aktivan na mreži Tviter, pre izvesnog vremena prodao je sve svoje nekretnine, osim kuće u Kaliforniji, i preselio se u Teksas.

Ali, neke je začudilo, neke druge možda i nije, to što Amerikanac nije odabrao neko elitno mesto za stanovanje. Verovali ili ne, odlučio se za mobilnu kućicu, veličine 37 m2, koja košta oko 50.000 dolara.

Nije je kupio, ali jeste unajmio od sopstvene kompanije SpaceX. Teslarati prenosi da je reč o nekretnini iz ponude kompanije Boxabl, po imenu Casita ("mala kuća" na španskom jeziku). Onda kada Cybertruck izađe na put, Mask će ovakvu kuću vrlo lako moći da seli po celoj zemlji.

Mobilne kuće su, inače, posebno tokom period buktanja pandemija kovid-19 postale hit u svetu. Kako se navodi, budućnost pravljenja kuća jeste masovna produkcija, brza i laka izrada, uz mogućnost česte selidbe.

Među ovakvim nekretninama posebno se ističu tzv. eco-friendly kuće, kao i one koje trpe -25°C. Jedna hrvatska firma proizvela je više od 2.200 Nord mobilnih kuća, a tim segmentom se bavi tek osam godina.

Pažnju privlače i tzv. 3D štampane kuće, a građevinske firme godinama unazad prepoznaju njihov potencijal, prvenstveno u SAD. Lako se montiraju, ekološki su pogodnije, ne moraju mnogo da koštaju i generalno se uklapaju u gotovo svaki stil življenja.

Izrada takve kuće traje nekoliko dana, što je takođe jedna od ključnih prednosti. Osim štampanih nekretnina, u fokusu su i mobilne kuće, odnosno ofisi: lako su prenosivi objekti, pokretni, zgodni za nagle promene, adaptivni.

Ovaj trend, međutim, nije samo stvar praktičnosti i ekonomičnosti. Ilon Mask bi sebi svakako mogao da priušti luksuznu vilu, i to nekoliko njih, budući da je "težak" skoro 166 milijardi dolara, ali se ipak odlučio za kućicu koja ima manje kvadrata i svakako košta manje od prosečnog stana u Beogradu.

Amerikanac, inače, danas puni okruglo 50 godina.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ime

    28. jun 2021 | 12:49

    Aha on bas zivi tu sa zenom i detetom. Kako da ne

  • Kole

    28. jun 2021 | 13:57

    Ovako : Kad si sit i situiran, lako je biti gladan 1 dan, jer znaš da imaš i možeš. Možeš da imaš kuće i stanove ali tebi je ćef da živiš u kolibi, može ti se. Imam u banci i sefu a palo mi na pamet da budem skroman i smeran. Ima se, može se ! U Srbiji je ovako : Kad sam mog'o nisam mog'o , sad kad mogu- ne mogu !!!

  • Čiča

    28. jun 2021 | 14:54

    Uložio u satelite.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>