• 1
 ≫ 

Počinje izgradnja moderne piste na aerodromu "Rosulje" u Kruševcu

 ≫ 

Posetu Kruševcu, Momirović je iskoristio i za obilazak radova na Moravskom koridoru

  • 1
rosulje Foto: MGSI, Đorđe Krstić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović simbolično je označio početak radova na izgradnji poletno-sletne staze, signalizacije, rulnih staza i pratećih objekata na aerodromu Rosulje u Kruševcu.

Ugovorom je bila obuhvaćena izrada projekta prve faze poletno sletne staze dužine 820 m i širine 23 m, njene osnovne staze dužine 940 m i širine 140 m, i sistema odvodnjavanja, tako da omogući kasnije projektovanje produženja PSS na ukupno planiranih 1225 metara, osnovne staze i sistema odvodnjavanja kao i nove platforme, rulnih staza i pratećih objekata.

Sva dokumentacija se radi da na kraju celokupnog projekta merodavni putnički avion bude ATR 72 (kodno slovo C). Takođe, ugovorom je obuhvaćena i izrada projekta horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije, pokazivača pravca vetra, obuhvaćene su i površi za ograničavanje prepreka, rulna staza širine 15 m za povezivanje poletnosletne staze sa postojećom platformom, projekat kablovske kanalizacije za budući sistem svetlosnog obeležavanja kao i projekat ograde i servisne odnosno perimetarske saobraćajnice.

- Izgradnjom aerodroma "Rosulje", i izmeštanjem sa postojeće lokacije, rešavamo pitanje aerodroma u blizini Kruševca, dok je sa druge strane veća vrednost za Kruševac i ceo ovaj region to što uklanjanjem starog aerodroma oslobađamo vrlo atraktivno zemljište u industrijskoj zoni za dolazak novih kompanija - izjavio je ministar.

Prema njegovim rečima, lokacija starog aerodroma nije bila povoljna za razvoj industrijske zone u Kruševcu. "Sada dobijamo dodatno zemljište za izgradnju novih fabrika, dok ćemo izgradnjom novog aerodroma "Rosulje" omogućiti brži pristup domaćim i stranim investitorima, i njihovim kompanijama koje su otvorili u rasinskoj regiji", rekao je ministar Momirović i dodao:

"Projekat razvoja ovog aerodroma, kao i drugih aerodroma širom Srbije, pokazuje ispravnost politike Vlade Republike Srbije da se posebna pažnja posveti ulaganju u manje aerodorome koji će omogućiti ubrzani razvoj avio-saobraćaja u našoj zemlji".

Posetu Kruševcu, Momirović je iskoristio i za obilazak radova na Moravskom koridoru.

- Radovi na Moravskom koridoru se odvijaju odličnom dinamikom. Eksproprijacija zemljišta je u toku i teče bez zastoja duž cele trase. Na sektorima 1 i 3 procenat eksproprijacije je 100%, dok je na sektoru 2 ekspropisano 90% zemljišta. Neverovatan je osećaj kada dođem na Moravski koridor i kada pomislim da ćemo ovim najsavremenijim

auto-putem koji se gradi u ovom delu Evrope uspeti da spojimo auto-put Beograd - Niš sa auto-putem "Miloš Veliki" - istok i zapad Srbije - zaključio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Video: Srbija promoviše vina i džemove na sajmu Kina - CIEZ Ekspo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>