• 0

U Zemlji programera najteže je prodati Ajfon: Ambani ima ambiciozan plan, ali koliko mu uspeva?

Očekuje se da će kompanija Reliance, čija glavna delatnost pored tehnologije uključuje energiju i maloprodaju, na svom godišnjem sastanku akcionara u četvrtak pružiti najnovije informacije o tim inicijativama

  • 0
iphone 12, ajfon 12 Foto: Unsplash

Prošle godine su se Gugl i Fejsbuk kolektivno kladili u više od 10 milijardi dolara na najbogatijeg čoveka Azije i njegov plan da stotine miliona Indijanaca "dovede na mrežu".

Ulaganja su Mukeša Ambanija, milijardera i šefa rasprostranjenog indijskog konglomerata Reliance, brzo postavila na mesto "čuvara vrata" Silicijumske doline u zemlji - ali su mu i podigla ulog da kompanijama postavi oslonac na najbrže rastuće internet tržište na svetu.

Ambani planira da koristi uslugu razmene poruka WhatsApp, kako bi povezao milione malih preduzeća u Indiji sa njegovom inicijativom za e-trgovinu JioMart. U međuvremenu, partnerstvo sa Guglom ima za cilj zajednički razvoj pristupačnog 5G pametnog telefona.

Očekuje se da će kompanija Reliance, čija glavna delatnost pored tehnologije uključuje energiju i maloprodaju, na svom godišnjem sastanku akcionara u četvrtak pružiti najnovije informacije o tim inicijativama, zajedno sa ambicioznim planom za izgradnju 5G mreže u Indiji.

Ali, dok Indija nastavlja da se bori sa uticajem pandemije virusa korona, uključujući ekonomski pad, planovi Jio-a možda se suočavaju sa većim "vetrovima" nego što je to očekivao Ambani. Mimo toga, prodaja pametnih telefona u Indiji je težak posao čak i pod normalnim okolnostima.

Prosečni Indijac zarađuje oko 2.000 dolara godišnje, prema najnovijim podacima Svetske banke, te su tako skupi pametni telefoni nedostižni za veći deo zemlje. Epl se, recimo, godinama mučio da tamo proda Ajfon uređaje, a Samsung gubi tlo pod nogama zbog jeftinijih kineskih brendova kao što su Šaomi, Opo i Vivo.

Mukeš Ambani Mukeš Ambani / Foto: Profimedia/AFP

Taj izazov dodatno je pogoršala globalna pandemija koja je preplavila lance snabdevanja i prouzrokovala nestašicu ključnih komponenti. Kao rezultat toga, izgradnja jeftinog pametnog telefona postala je teža, dok blokade u isporuci utiču na gotovo sve sektore u industriji, piše CNN.

Prema nedavnom izveštaju Blumberga, Jio je morao znatno da poništi svoje prodajne ciljeve za pametni telefon zbog nestašica i porasta cena. Kašnjenja sa uvođenjem pametnog telefona mogla bi odbiti napore Gugla da uhvati bazu korisnika interneta u Indiji, koja je već sada veća od 700 miliona, a trebalo bi da se brzo širi u narednih nekoliko godina.

Glasnogovornik kompanije Jio odbio je da komentariše svoje planove za lansiranje i prodaju pametnih telefona, ali je priznao da bi pandemija mogla imati uticaja na vremenski okvir za njihovo predstavljanje.

Video: Srbija promoviše vina i džemove na sajmu Kina - CIEZ Ekspo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>