• 1

Fejsbuk izvojevao važnu pobedu na sudu: Vrednost kompanije premašila bilion dolara

U presudi Okružnog suda SAD, u okrugu Kolumbija, Boasberg je napisao da je žalba FTC-a "pravno nedovoljna", te da mora biti odbačena

  • 1
Facebook, WhatsApp, Fejsbuk, Vocap

Foto: Pixabay

Vrednost Fejsbuka na berzi prvi put je premašila bilion dolara, nakon što je tehnološki gigant izvojevao sudsku pobedu protiv američkih regulatora. Naime, Savezni sud odbacio je dve tužbe, Federalne trgovinske komisije (FTC) i koalicije država, što je dovelo do rasta Fejsbukovih akcija za 4,2%.

Time što je vrednost vodeće društvene mreže premašila bilion dolara, ona se svrstila među 5 velikih tehnoloških kompanije koje se mogu pohvaliti takvim uspehom. Podsećamo, Fejsbuk je bio optužen za gušenje konkurencije, piše BBC. Ostale su Epl, Alfabet (Gugl), Majkrosoft, Amazon.

Ali, sudija Džejms Boasberg presudio je da je FTC-ova žalba protiv giganta "previše nejasna". Izdvojila se još jedna zasebna tužba koju je podnela grupa od 46 država, jer su se navodna kršenja propisa o konkurenciji događala predugo.

U presudi Okružnog suda SAD, u okrugu Kolumbija, Boasberg je napisao da je žalba FTC-a "pravno nedovoljna", te da mora biti odbačena, jer FTC nije izneo dovoljno činjenica da potkrepi svoju tvrdnju da Fejsbuk guši konkurenciju.

Fejsbuk je, inače, roditeljska firma kompanija Instagram i WhatsApp. "FTC-ova žalba ne govori gotovo ništa konkretno o ključnom pitanju koliku je moć Fejsbuk, zapravo, imao, i još uvek ima, na pravilno definisanom tržištu anti-monopolskih proizvoda", napisao je sudija Boasberg i dodao:

"Gotovo kao da komisija očekuje da sud jednostavno klimne glavom uobičajenom mišljenju da je Fejsbuk monopolista".

Iako je ovo zastoj za FTC, za koji neki analitičari kažu da bi mogao imati posledice na budućnost zakona o zabrani konkurencije u SAD, nadzorni organ može ponovo podneti optužbe i ima rok do 28. jula da to učini. Međutim, investitori su to videli kao važnu pobedu za Fejsbuk.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    29. jun 2021 | 16:21

    bilion je u americu kod nas je milijarda (amerikanci nekazu milijarda)

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>