• 42

Mali: Očekujem da prosečna plata do kraja godine bude 600 evra

Fiskalna transparentnost nam omogućava da izgradimo još veće poverenje tržišta i osnaživanje ekonomske aktivnosti, rekao je ministar finansija povodom novog izveštaja Stejt Departmenta

  • 42
evro Foto: Freepik

- Novi izveštaj o fiskalnoj transparentnosti Stejt Departmenta, kojim je potvrđeno da Srbija zadovoljava zahteve za fiskalnu transparentnost, odličan je pokazatelj uspešnosti sprovedenih reformi i potvrda odlične ekonomske politike koja se vodi u našoj zemlji - izjavio je danas ministar finansija, Siniša Mali.

Stejt Department ocenjuje fiskalnu transparentnost vlada širom sveta još od 2008. godine, a minimum transparentnosti uključuje zahtev da su budžetski dokumenti javno dostupni, sadržajno kompletni i generalno pouzdani, objavljivanje podataka o javnom dugu, kao i postojanje transparentnog procesa za dodelu ugovora sa vladom i dozvola za eksplotaciju prirodnih bogatstava.

Mali je naveo da je transparentnost budžetskih dokumenata osnov demokratskog društva, jer građani moraju i treba da znaju na koji način se troši njihov novac, saoštilo je Ministarstvo finansija.

- Ova ocena, zapravo, oslikava uspeh Vlade Srbije, koja je posvećena unapređenju ove oblasti. Osim rasprave o budžetu, mesečnih izveštaja o prihodima i rashodima, javnost se redovno informiše o stanju javnog duga, a između ostalog, zahvaljujući zakonskim rešenjima još više se poboljšava poslovno okruženje u zemlji. Takođe, svake godine izrađujemo Građanski vodič za budžet, koji pomaže građanima da bolje razumeju na šta se troši novac - kaže Mali.

- Fiskalna transparentnost nam omogućava da izgradimo još veće poverenje tržišta i osnaživanje ekonomske aktivnosti. Sve to treba da donese korist i privredi i građanima, s ciljem unapređenja ekonomskog razvoja i stabilnosti, posebno u ovim teškim vremenima zbog krize - naveo je ministar i naglasio da je prepoznata fiskalna transparentnost od nemerljivog značaja za još veći kredibilitet zemlje.

Kako kaže, "za dalji razvoj naše zemlje veoma je važno dalje razvijanje finansijskog tržišta, jer utiče na razvoj proizvodnje, povećanje bruto domaćeg proizvoda i ostvarivanje akumulacije".

- U poslednje vreme posebno smo posvećeni zelenim projektima, a plan je da naša zemlja prvi put izda zelene obveznice na međunarodnom finansijskom tržištu. Na taj način obezbedićemo finansiranje projekata koji doprinose ekološkoj održivosti - rekao je ministar.

Mali je objasnio da je Srbija, uprkos krizi, uspela da umanji razorne efekte šokova izazvanih pandemijom, odnosno da održi makroekonomsku stabilnost, da svoje obaveze ispunjava u dogovorenom roku, da javni dug drži na stabilnom nivou, ispod 60 odsto BDP-a - koliko je propisano Mastriškim ugovorom.

- Očekivana stopa rasta u Srbiji je šest odsto, ali biće i veća, do 6,5 procenata, što znači da će biti još više novca za investicije, kao i za povećanje plata u javnom sektoru i penzija - dodao je Mali. Takođe, ministar očekuje da će do kraja godine prosečna plata biti oko 600 evra.

Video: Vučić: Prosečna plata u martu 555 evra, to smo čekali

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Delija

    29. jun 2021 | 14:56

    GDE BREEEEE

  • Sica

    29. jun 2021 | 15:03

    Pa da.Drzavne jasle 110000 i privatni sektor 40000.Tako nekako dodje

  • Miki

    29. jun 2021 | 15:25

    80% prima 300e,20% prima 3000e i u proseku svima super sa 600e 👍 dobra vam matematika 👏👋😡

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>