• 0

Poslodavci više neće biti u obavezi da omoguće rad od kuće: Traže se dugotrajna rešenja

Kao najveću prednost kombinacije rada, ispitanici navode uštedu vremena na putu do posla i životni balans

  • 0
laptop

Foto: Pixabay

U Nemačkoj bi danas trebalo da istekne paket mera donesen u borbi protiv pandemije koji, između ostalog, sadrži i obavezu poslodavca da zaposlenima omogući rad od kuće, što poslodavci pozdravljaju, dok sindikati i neke stranke traže trajnu regulaciju ovog oblika rada.

Predsednik Saveza nemačkih poslodavaca, Steffen Kampeter, izrazio je zadovoljstvo što će doći kraj "nepotrebnom mešanju politike u radne procese". Ponovio je kritiku poslodavaca koji su se oštro protivili odredbi o obaveznoj ponudi rada od kuće, a koju je vlada uvela početkom aprila.

- Poslodavci su i sami, bez naredbi odozgo, dobro regulisali pravilo o radu od kuće gde god je to bilo moguće - rekao je Kampeter, a prenosi Seebiz. Istovremeno, sindikati i neke stranke traže dugotrajnu zakonsku regulaciju rada od kuće.

Predsednik Nemačkog saveza sindikata (DGB), Reiner Hoffmann, rekao je da su poslednji meseci pokazali kako mnogi zaposleni priželjkuju "zdravu mešavinu rada na radnom mestu i mogućnosti mobilnog rada".

- Nama su potrebna jasna pravila koja bi onemogućila i negativne strane rada od kuće poput prekovremenih sati i neplaćenog rada - rekao je Hoffmann. Dugotrajno pravilo o radu od kuće podržava vladina Socijaldemokratska stranka Nemačke (SPD), ali ne i veći koalicioni partner Unija CDU/CSU.

Jedna studija zdravstvenog osiguranja DAK je pokazala kako u najmnogoljudnijoj saveznoj pokrajini, Severnoj Rajni - Vestfaliji, 57 posto zaposlenih želi da zadrži mogućnost kombinacije rada u kancelariji i od kuće. Kao najveću prednost ovog drugog, ispitanici navode uštedu vremena na putu do posla, kao i životni balans.

Video: Vesić: Očekujemo duže radno vreme za ugostitelje i trgovce

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>