• 1
 ≫ 

Brnabić na EBRD panelu: "Trenutno imamo najbolji rezultat u Evropi, rast BDP-a najmanje 6 odsto"

 ≫ 

U 2020. srpski BDP je pao samo 0,9 odsto, što je bio drugi najbolji rezultat u Evropi, dodala je premijerka

  • 1
SRBIJA BDP EVROPA grafikon rasta, porast, napredak ekonomija, biznis Foto-ilustracija: Pixabay, beo-city.com, Telegraf

- Srpska ekonomija se ove godine veoma brzo oporavlja od posledica korona krize i rast BDP-a Srbije će u 2021. biti najmanje šest odsto - izjavila je danas predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, na onlajn panelu Evropske investicione banke, posvećenom posledicama pandemije.

Brnabić je na panelu "Izgradnja bolje i ravnopravnije budućnosti: Glasovi regiona EBRD" (Building a Better and More Equal Future: Voices from the EBRD Regions) rekla da je Srbija u prvom kvartalu 2021. imala rast BDP-a od 1,7 odsto, što je trenutno najbolji rezultat u Evropi.

Srpska premijerka je podsetila da je na čelu vlade od 2017. godine, kao i da je 2016. godine, kada je bila ministarka državne uprave, započeta transformacija srpske ekonomije, od ekonomije zasnovane na radno intenzivnim poslovima i investicijama ka ekonomiji zasnovanoj na inovacijama i znanju.

- To nam je veoma pomoglo kada je nastupila korona kriza, pošto je naša ekonomija postala dosta stabilnija i otpornija. Srbija je bila pogođena krizom, ali ne tako kao većina zemalja EU - naglasila je Brnabić. Kaže i da je srpska ekonomija pokazala veliku otpornost kada je reč o sektoru usluga i IT-a.

Premijerka je naglasila da je država odreagovala veoma efikasno na izazove tokom kovid krize, sa do sada ukupno tri paketa pomoći privredi i građanima, čime su obuhvaćena ne samo mala i srednja, već i velika preduzeća, kao i da je bila obezbeđena direktna finansijska pomoć građanima.

U 2020. srpski BDP je pao samo 0,9 odsto, što je bio drugi najbolji rezultat u Evropi, dodala je premijerka Brnabić. Ističe da je država Srbija kroz tri paketa pomoći privredi i građanima dala oko osam milijardi evra, što je više od 17 odsto srpskog BDP-a.

- To nam je dosta pomoglo da imamo brzi oporavak u prvom kvartalu ove godine i nadamo se da da ćemo ove godine imati rast BDP-a od najmanje šest odsto", navela je predsednica vlade i napomenula da je borba sa kovidom-19 borba koja još uvek traje i da još niko ne može da proglasi pobedu.

Video: Mali: Danas isplata treće polovine minimalca

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • psihijatar

    30. jun 2021 | 14:07

    nista mi nije jasno plate skocile a nikad ne spominju koliko je sve poskupelo

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>