• 1

Bugarska potvrdila plan za uvođenje evra od 1. januara 2024.

Bugarska već vezuje svoju valutu za evro i planira da usvoji jedinstvenu valutu po njenom trenutnom fiksnom kursu

  • 1
Bugarska granica granični prelaz

Foto: Mateja Beljan

Bugarska planira da se drži cilja kojim je planirano uvođenje evra kao valute od 1. januara 2024. godine, a najavljeno je i plaćanje u evrima bez ikakvog prelaznog perioda nakon što se zemlja pridruži evrozoni.

Bugarska je zajedno sa Hrvatskom prošlog jula primljena u mehanizam Evropske berze dva (ERM-2), što je preliminarna faza za usvajanje evra kao valute u naredne tri godine, prenosi Rojters.

Prema nacrtu nacionalnog plana za ulazak Bugarske u evrozonu koji je objavljen danas, građani će moći da koriste lev i plaćaju njime mesec dana od usvajanja jedinstvene valute, prenosi Tanjug.

Bugarska već vezuje svoju valutu za evro i planira da usvoji jedinstvenu valutu po njenom trenutnom fiksnom kursu.

- Uvođenje evra planirano je bez prelaznog perioda, a datum usvajanja evra poklapaće se sa njegovim uvođenjenjem kao zvanične jedinice plaćanja - saopštili su bugarska centralna banka i ministarstvo finansija u zajedničkoj izjavi.

Prema saopštenju, nacrt nacionalnog plana koji su pripremili centralna banka i ministarstvo finansija treba da dobije odobrenje vlade nakon što prođe javnu raspravu.

Bugarska je jedna od najmanje zaduženih država EU, a njen fiskalni deficit je prošle godine iznosio samo tri odsto ekonomske proizvodnje, uprkos povećanim rashodima za smanjenje ekonomskih posledica pandemije.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • P

    Pametna zemlja, pametan narod, uvek bila na strani okupatora, sacuvala. narod, teritoriku, jrzik, religiju, mi samo ginuli za tudje interese.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke