• 0
 ≫ 

Novi zakon o poljoprivredi državi pruža mogućnost da interveniše na tržištu

 ≫ 

Nedimović je istakao da zakon daje mogućnost da se označi meso i mesne prerađevine u marketima koje je poreklom iz Srbije, a regulisaće se i sistem otkupa

  • 0
SRBIJA POLJOPRIVREDA SUSA Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda kojim se državi omogućava intervencija u slučaju poremećaja cena određenih proizvoda.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je objasnio u raspravi da zakon pokušava da zaštiti tržište od ekstremnih situacija, ako dođe do pada cena na tržištu u odnosu na proizvođačke cene.

On je rekao da je vlast 2009. godine loše ispregovarala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU koji se tiče poljoprivrede zbog čega je došlo do priliva mesnih prerađevina iz Mađarske i Hrvatske.

- Poljoprivreda je takva da nekad imamo ozbiljne krize, a država osim instituta robnih rezevri nema alata kako da reaguje na tržištu, a sada zakonom imamo set mera - naveo je Nedimović.

Među merama on je pomenuo javnu intervenciju koja će, kaže, biti moguća kada je tržišna cena poljoprivrednih proizvoda niža od referentne cene, zatim podršku privatnom skladištenju, ditektna finansijska davanja, poboljšanje prehrambenih navika.

Nedimović je istakao da zakon daje mogućnost da se označi meso i mesne prerađevine u marketima koje je poreklom iz Srbije, a regulisaće se i sistem otkupa.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>