• 1

Srbija je na radaru stranih investitora kada su u pitanju obveznice: Od danas smo na važnoj listi

Mali je rekao i da je ovo postignuće potvrda svih aktivnosti koje Ministarstvo finansija vrši u pogledu razvoja tržišta kapitala, a čemu će najviše doprineti Strategija razvoja tržišta kapitala, čije se usvajanje očekuje u septembru

 • 1
Obveznice

Foto: Shutterstock

Obveznice Republike Srbije zvanično su danas uključene u J.P Morgan indeks državnih obveznica zemalja u razvoju (GBI-EM Global Diversified Index). Pomenuti indeks uključuje državne obveznice denominovane u lokalnoj valuti kojima se redovno trguje, sa fiksnim kuponskim stopama, a kojima strani investitori mogu lako da pristupe.

- Ovo je veliki uspeh za našu zemlju i još jedna potvrda vrednosti i kvaliteta srpskih obveznica na svetskom tržištu. J.P Morgan indeks prate svi ozbiljni profesionalni investitori u svetu, a to znači da će imati Srbiju na radaru za potencijalna ulaganja. Dosta smo radili na ovome u proteklom periodu, a naročito u kontekstu razvoja domaćeg tržišta kapitala. Srbija je danas zemlja koja ima poverenje u međunarodnom investicionom okruženju - istakao je ministar finansija Siniša Mali.

On je dodao da je Republika Srbija postigla značajan napredak u jačanju likvidnosti sekundarnog tržišta državnih hartija od vrednosti, što je doprinelo uključenju srpskih obveznica u renomirani J.P Morgan Index, i ujedno povećalo aktraktivnost domaćeg tržišta i priliv novih investicija.

- Od februara ove godine, kada je i najavljeno uključenje u indeks, primetan je značajan porast prometa na sekundarnom tržištu, kao i dolazak novih kupaca navedenih obveznica, stranih investicionih fondova, koji potvrđuju činjenicu koliko je važno biti deo GBI-EM Global Diversified Index. Na ovaj način se otvaraju vrata i za bolje uslove za privredu, kao i za lokalne i međunarodne investitore - naveo je ministar finansija i dodao da je promet ovim obveznicama na sekundarnom tržištu u junu, do uključenja, porastao za više od 260 odsto u odnosu na januar, pre nego što je J.P Morgan objavio informaciju o datumu uključenja.

Mali je rekao i da je ovo postignuće potvrda svih aktivnosti koje Ministarstvo finansija vrši u pogledu razvoja tržišta kapitala, a čemu će najviše doprineti Strategija razvoja tržišta kapitala, čije se usvajanje očekuje u septembru.

- Ovakva strategija se po prvi put donosi, a cilj je da se ubrza razvoj tržišta kapitala, zatim da se unapredi ponuda finansijskih instrumenata i povećaju domaće i strane investicije, a što će dalje uticati i na veći rast BDP-a. Osim pomenute strategije, u proteklom periodu usvojeni su i sistemski zakoni koji su takođe usmereni ka poboljšanju razvoja tog tržišta. Dakle, naš glavni cilj je da srpska ekonomija raste, a visoke stope rasta možemo da dostignemo upravo ukoliko imamo stabilno i razvijeno tržište kapitala - zaključio je Mali.

Pored GBI-EM Global Diversified Index, Republika Srbija ulazi i u GBI-Aggregate (GBI-AGG).

U indeks su uključene tri dinarske benčmark obveznice sa dospećem 11. januara 2026. godine (RSMFRSD89592), 6. februara 2028. godine (RSMFRSD55940) i 20. avgusta 2032. godine (RSMFRSD86176).

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Др

  1. jul 2021 | 06:44

  Ништа не верујем, док не чујем шта о томе мисле Мариника, Јеремић, Алексић.....и наравно, бројни коментатори ,стручњаци са нет-а!!!

  1
  0

  Podelite komentar