• 12

Pored trošne kuće hotel sa 4 zvezdice: Deli ih samo živa ograda, a kvadrat na ovoj planini parira BG

Ovih dana ponovo je primetan ogroman broj posetilaca, posebno otkako je počeo raspust, a čini se da im ne smeta ni prašina koja se raznosi gotovo svakim putem

  • 12
hotel buket zlatibor Foto: Telegraf.rs

Prema aktuelnim podacima, prosečna cena kvadrata na Zlatiboru ide od 1.100 do 1.900 evra. S druge strane, primetan je i jedan "paradoks" na toj planini: mnogo je luksuznih objekata, hotela sa najsavremenijim SPA centrima, zastakljenim sobama i đakuzijima, dok su na drugoj strani trošne i napuštene planinske kuće.

Neretko se javlja i problem s pitanjem vlasništva, jer nije svaka napuštena imovina - na prodaju. Hoteli i investitori rado bi otkupili neka zemljišta i objekte, ali mnogi vlasnici zadržavaju pravo da ih ne prodaju.

Pisali smo i tome da se oni koji poseduju kuće na Zlatiboru žale na masovnu gradnju oblakodera, koji svakako ne priliče planini. Ulažu se milioni evra u raskošne stambene objekte i hotele, kraj kojih ostaju da zjape stare kuće. Noćenje s polupansionom, po osobi, uglavnom je oko 70 evra pa naviše.

Kada se malo izmestite iz centra i krenete ka brdima Zlatibora, primetićete ne tako mali broj porodičnih kuća, od kojih su mnoge skromne. Ljudi ih mahom ne primećuju, jer većina turista ne napušta uže jezgro planine. Međutim, kao i mnoga popularna turistička mesta - i Zlatibor je pun paradoksa.

Ako se uspenjete Gold gondolom na vrh Tornika, piće ćete platiti duplo skuplje nego u nekom drugom kafiću, i tu ponovo važi zakon ponude i potražnje, odnosno atraktivnosti nekog mesta.

Zlatibor je jedna od retkih planina na kojoj zgrade bukvalno niču iz dana u dan, a ovog leta ulicama se ponovo širi prašina, uzrokovana radovima i bagerima.

Sličan probem sa trošnim ili napuštenim kućama imaju i drugi gradovi, gde prestonica prednjači.  Osim nezavršenih zgrada koje imaju i višedecenijski staž, postoje i mnoge kuće i placevi koji osim što zauzimaju prostor, nemaju svrhu godinama. Iako je reč o privatnoj imovini, činjenica je da njeni vlasnici ne vode računa o istoj, što je potencijalno čini opasnom po ljude i okolinu.

Novac, porodični spor, i nezainteresovanost su tri razloga takvo stanje. Opširnije u našem posebnom tekstu. 

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    3. jul 2021 | 08:12

    Nije Zlatibor sto je nekad bio

  • Lala

    3. jul 2021 | 08:52

    Kada vidim ovo, kažem nikad više na Zlatibor.

  • Djisko

    3. jul 2021 | 09:37

    Zlatibor je pred pucanjem, imace 50.000,00 kreveta koje nece moci da se izdaju, vec je cena smestaja na minimumu...A napali su sve cak i sumu iznad jezera...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>