• 3

Usvojena nova uredba u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha: Šta se sve menja

Novim propisom dobiće se i podaci o ukupnom učešću malih zagađivača

 • 3
plastika, zagađenje Foto: Pixabay

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da su na sednici Vlade Srbije usvojene izmene i dopune Uredbe o graničnim vrednostima emisija zagađujućih materija u vazduh, kojom su, u cilju unapređenja kvaliteta vazduha, prvi put obuhvaćeni objekti čija delatnost ima uticaj na zagađenje vazduha.

- Bolji kvalitet vazduha je i za Vladu Srbije i za ministarstvo koje vodim, apsolutni prioritet i zato smo pojedine odredbe ovog dokumenta unapredili, kako bismo efikasnije rešavali problem aerozagađenja. Budući da se veliki broj pritužbi građana odnosi na pravna lica, odnosno mala postrojenja koja su izvor zagađenja, u skladu sa izmenama uredbe kontrola tih objekata će biti u nadležnosti inspekcije za zaštitu životne sredine – navela je Vujović.

Prema njenim rečima, novom uredbom je predviđeno da se misije zagađujućih materija mere i u postrojenjima za sagorevanje čija snaga je manja od osam kWth, ako koriste tečna i gasovita goriva, odnosno i kada je manja od 50 kWth, za postrojenja koja koriste čvrsta goriva. Uredbom će biti obuhvaćena i postrojenja za direktno grejanje, sušenje ili drugi način obrade predmeta i materijala, poput peći za ponovno zagrevanje ili za termičku obradu.

Novim propisom dobiće se i podaci o ukupnom učešću malih zagađivača, jer će i oni biti predmet periodičnog merenja i izveštavanja, dodala je Vujović.

- Кroz predložene izmene, mali zagađivači će ući u sistem kontrole i izveštavanja, čime će se u periodu od tri godine od početka primene uredbe dobiti precizni podaci o broju subjekata, obveznicima izveštavanja, u zavisnosti od toga koju vrstu goriva koriste, da li imaju sprovedene tehničke mere i da li i koliko prekoračuju granične vrednosti emisije – rekla je Vujović.

Ona je dodala da će primenom uredbe, Agencija za zaštitu životne sredine preći na elektronsko izveštavanje ka Nacionalnom registru izvora zagađivanja, te da više neće imati obavezu da prikuplja papirnu formu obrazaca i njihovo slanje poštom čime se smanjuju troškovi izveštavanja.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Jaca

  1. jul 2021 | 19:28

  Nije problem u zakonima,imamo ih dovoljno vec je problem u ne kaznjavanju zagadjivaca i velikih i malih? Ispusta se sve i svasta u potoke ,reke,seku se sume a nista ne posumljava.... Imamo veliki problem a tek nasa deca ce biti u problemu. Roditelji novijih generacija nisu naucila decu da cuva prirodu a da ne idemo dalje u analizu....

 • Vera

  2. jul 2021 | 01:55

  Neka Država prvo obezbedi dovoljno deponija, dodeli kontejnere i po selima da se ne baca smeće po rekama i potocima.!!! Nisu samo firme problematične, problemi su svuda gde god se okrenemo. Mnogo su ružnije slike prizora po selima. Hoće seoski turizam, e baš ima lepih prizora po selima, smećem zatrpan potoci i reke!!!!! Užas jedan

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>