• 0

Srbiji rast od 7 posto, vući će i investicije: UniKredit objavio prognozu

Investicije će, ističe italijanska banka, biti glavni pokretač rasta

  • 0
Srbija grafikon rasta novac pare

Foto: Shutterstock

Italijanska bankarska grupa UniKredit (UniCredit) povećala je prognozu rasta Srbije na 7 procenata za 2021. godinu sa ranije predviđanih 4,2 posto, u svom novom izveštaju o ekonomskim izgledima za Centralnu i Istočnu Evropu i Zapadni Balkan.

Za 2022. godinu, UniKredit procenjuje da će rast Srbije iznositi 4,5 procenata. U izveštaju se navodi da će neki od pokretača rasta naše zemlje biti potrošnja i investicije.

Jačanje potrošnje će, prema UniKreditu, biti podržano povećanjem plata i penzija; dosadašnjim ograničenim rastom nezaposlenosti, novim merama podrške za zaposlene, i porastom potražnje domaćinstava, koja je bila prigušena tokom pandemije, jer će domaćinstva verovatno manje štedeti.

Dodaje se da Vlada Srbija planira da poveća plate u javnom sektoru za 6,5 posto, penzije za 5,9 procenata i minimalnu zaradu za 6,6 odsto, što će ojačati prihode domaćinstava. U dokumentu se procenjuje da bi veći stvarni prinosi, u odnosu na većinu zemalja u regionu, kao i stabilnost srpske valute, mogli da podrže investiranje u državne obveznice Republike Srbije.

Investicije će, ističe italijanska banka, biti glavni pokretač rasta.

U tom konktestu se napominje da, prema budžetu za 2021. godinu, Vlada Srbije planira da uloži 430 milijardi dinara, ili 7,5 posto BDP-a, uglavnom u infrastrukturne projekte, što je porast od 45 procenata u odnosu na 2020. godinu. Dodaje se da bi to moglo da doprinese porastu BDP-a za preko dva poena.

Investicije veoma važne

 

Privatne investicije će takođe doprineti rastu, vođene oporavkom izvoza i jačanjem poverenja u drugom delu godine, niskim kamatnim stopama i kroz dve nove garantne šeme, ocenjuje UniKredit.

U izveštaju se navodi da će i neto izvoz dati pozitivan doprinos rastu BDP-a. Takođe se konstatuje da je u junu odobren novi dvogodišnji savetodavni aranžman MMF-a.

- To je novi instrument za koordinaciju politike i samim tim bez finansiranja; umesto toga, fokusira se na strukturne reforme i učvršćiivanje okvira fiskalne politike - objašnjava se u dokumentu i ocenjuje da taj sporazum jača posvećenost Srbije reformama i makrofinansijsku stabilnost zemlje, što će, kako se ocenjuje, strani investitori pozdraviti.

Pored toga, kako se napominje, taj sporazum bi mogao da obezbedi brz pristup finansiranju MMF-a ako to Srbiji bude potrebno.

Kada je reč o privrednom rastu u 2022. godini, UniKredit očekuje da će on iznositi 4,5 posto i da će biti podržan domaćom potražnjom i daljim oporavkom glavnih srpskih trgovinskih partnera. Ova banka, takođe, procenjuje da će bi budžetski deficit iduće godine mogao da se smanji na 3,0 posto BDP-a, što bi rezultiralo i padom udela državnog duga u BDP-u, koji je već blago opao.

Ekonomije Centralne i Istočne Evrope zabeležiće ove godine rast od oko 5,0 odsto, a u 2022. godini od 4,5 posto, nakon prošlogodišnjeg pada od 4,1 procenat, a sličan tempo rasta se očekuje i na Zapadnom Balkanu, vođen uglavnom Srbijom, najvećom ekonomijom u regionu, navodi se u izveštaju.

Ekonomiije Mađarske, Poljske, Rumunije i Srbije vraćaju se na predpandemijski nivo rasta već 2021. godine, dok će ostale zemlje dostići prethodni nivo tek u 2022, zaključuje UniKredit banka.

Video: Oblikujmo budućnost: Kako su sve kompanije postale IT kompanije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>