• 2

Vujović potpisala ugovor sa EBRD: Ulažemo 18 miliona evra za zamenu kotlova i sanaciju pepelišta

Projekat se realizuje zajedno sa EBRD i vredan je ukupno 18 miliona evra, za obe faze

  • 2
Irena Vujović

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ugovore za projekat unapređenja daljinskog grejanja u Kragujevcu potpisali su ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i ministar finansija Siniša Mali sa direktorom EBRD za Zapadni Balkan Mateom Kolanđelijem i najavili da će u tom gradu stari kotlovi za grejanje na ugalj biti do kraja godine zamenjeni kotlovima na prirodni gas.

Projekat se realizuje zajedno sa EBRD i vredan je ukupno 18 miliona evra, za obe faze, s obzirom da druga faza predviđa saniranje deponije pepela sa oko 40.000 tona, rečeno je nakon potpisivanja ugovora u Vladi Srbije.

Ministarka Vujović je istakla da će taj projekat značno unaprediti kvalitet vazduha u Kragujevcu. Najavila je da će već u prvom kvartalu naredne godine biti zatvorena deponija pepele i da će će krenuti radovi na sanacija.

- Kada govorimo o aerozagađenju u Kragujevcu nakon zamene kotlova, moram da kažem da će efikasnost kragujevačke toplane biti drastično povećana, a aerozagađenje smanjeno. Procene su da će emisije ugljen dioksida u centru grada biti smanjene za 66 odsto, za oko 90 odsto azot oksida, dok će emisija PM čestica biti potpuono eliminisana - rekla je Vujovićka.

Ona je istakla da će Kragujevac preći na ekološki prihvatljivije energente i dodala da će biti zamenjeni kotlovi koji su stari oko 50 godina. Napomenula je da su građani Kragujevca apelovali da se kotlovi na ugalj potpuno isključe iz sistema daljinskog grejanja.

Kada je reč o peplištu u okviru "Energetike" doo, kaže da već danas kreće studija koja će pokazati kako bi taj pepeo mogao najbolje da se iskoristi.

Vujovićka kaže da je smanjivanje aerozagađenja jedan od prioriteta Vlade Srbije i podsetila da je to ministarstvo početkom godine raspisalo konkurse za zamenu kotlova i da se više od 50 gradova i opština javilo.

- Osetićemo značajno poboljšanje kvaliteta vazduha u Užicu, Nišu, Kosjeriću, Valjevu, Novom Pazaru, Kikindi i drugim gradovima. Paralelno sa tim radimo na pošumljavanu i ozelenjavanju Srbije - navela je ona.

Poručila je da će vlada još energičnije raditi na rešavanju ekoloških problema.

Ministar finansija Siniša Mali je kazao da je današnje potpisivanje ugovora za projekat veoma značajno za Kragujevčane koji će imati bolji vazduh u tom gradu.

- Sporazum koji smo potpisali sa EBRD će nam obezbediti 18 miliona evra, kako bi u najkraćem mogućem roku, koliko već sutra da krenu tenderi za izbor izvođača radova što pre već danas i sutra kreće tender za izvođače radova, da bi se zamenili svi stari kotlovi novim kotlovima na prirodni gas u sistemu daljinskog grejanja - naveo je on.

Mali je rekao da je rebalansom budžeta predviđeno za 16 milijardi dinara više novca za ekologiju, što je ukupno 24 milijardi.

- Nikada nisu bila veća sredstva za tu namenu, to se odnosi i na ulaganja u izgradnji kanalizacija i novih fabrika za prečišhavanje otpadniih voda, kao i projekata kao štos je ovaj - naveo je Mali.

planeta

Foto: Pixabay

Potpuno smo posvećeni borbi za zdraviju i čistiju Srbiju, poručio je ministar finansija. Istakao je da će država uskoro izaći i sa emisijom zelenih obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu, što je već standardna praksa za razvijene zemlje.

Mali je dodao da i sa tim obveznicama očekuje veliki uspeh.

Direktor EBRD za ZB Kolanđeli je rekao da u svom mandatu prvi put potpisuje tako važne ugovore i da je projekat značajan iz tri razloga:

Poboljšaće kvalitet vazduha pošto će smanjiti emisije CO2 za dve trećine i drugih štetnih čestica, i smanjiće upotrebu uglja, zatim EBRD želi da pomogne Srbiji iu dekarbonizaciji srpske ekonomije i da poveća učešće obnovljivih izvora energije.

Dodao je da po pitanju korišćenju obnovljivih izvora energije sarađuju sa devet gradova u Srbiji. - Naš je ambiciozni plan da se sledeće godine potpišu ovakvi i slični ugovori i za druge gradove i opštine u Srbiji - naglasio je Kolanđeli.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić je rekao da taj grad sada može da se bavi problemimao kao gradovi u najrazvijenijim zemljama sveta, a ne više krpljenjem rupa u budžetu i zahvalio na tome ministrima Malom i Vujovićki.

Kaže da Kragujevac već dugo ima problem sa aerozagađenjem i da građani u pojedinim delovima grada ne mogu ni veš da osuše, zbog čega će se sada koristitit gasni kotlovi.

Video: Oblikujmo budućnost: Kako su sve kompanije postale IT kompanije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>