• 1

130 zemalja ima isti cilj: Uvesti minimalni porez za kompanije

Jedna od najpoznatijih evropskih destinacija za ovu vrstu “poslovne uštede” je Irska

 • 1
takse, digitron, porez

Foto: Unsplash

Već 130 zemalja sveta pristalo je na uvođenje minimalnog korporativnog poreza od 15 odsto, među kojima čak i Kina i Indija koje su se ranije kolebale po ovom pitanju.

No, odluka je donesena – čak 130 država će raditi na zakonodavstvu kojim bi se omogućila ovakva poreska stopa, ne samo u njima već i u drugim zemljama u kojima one posluju. Cilj ove regulative je da se stane na put izbegavanju plaćanja poreza.

Jer, prema proračunima OECD-a, države širom sveta gube između 100 milijardi i 240 milijardi dolara prihoda zato što njihove kompanije posluju u zemljama u kojima se plaća znatno niži porez ili se maltene i ne plaća.

Jedna od najpoznatijih evropskih destinacija za ovu vrstu “poslovne uštede” je Irska, koja je odbila da potpiše ovaj dogovor o minimalnom korporativnom porezu. Da podsetimo, u Irskoj je trenutno porez 12,5 odsto, zbog čega ova zemlja privlači mnoštvo stranih kompanija da rade u njoj.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Boki

  3. jul 2021 | 16:59

  Tako je omugucite im da se jos bogate ,narod ko sisa...

  1
  1

  Podelite komentar