• 0

Ostaju bez pribora za piknik: Zavladala stroža pravila, radnje prodaju samo dok ima zaliha

Države - članice Unije postigle su dogovor da do 2029. ostvare cilj za skupljanje plastičnih flaša od 90 odsto, te će po tome do 2025. one morati da sadrže najmanje 25% materijala koji se može reciklirati, a do 2030. - 30 odsto

  • 0
plastični pribor za jelo

Foto: Shutterstock

Od subote, 3. jula, u Nemačkoj i ostalim članicama Evropske unije na snagu je stupila zabrana proizvodnje i prodaje jednokratnih plastičnih proizvoda, kao što su tanjiri, pribor za jelo, slamčice, štapići za balone, ali i za uši.

Takođe su zabranjene i jednokratne čaše ili escajg od biomase ili biorazgradive plastike. Isto se odnosi i na jednokratno posuđe izrađeno od kartona, ako je i samo mali njegov deo od plastike ili je prekriven njom.

Trgovci su od juče dužni da koriste alternativne artikle, odnosno one za višekratnu upotrebu, izrađene od stakla ili metala. Ipak, "presek" neće biti tako oštar. Proizvodi za jednokratnu upotrebu, kojih još uvek ima na stanju, moći će da se prodaju do isteka zaliha.

Nemačko trgovinsko udruženje (The German Trade Association) pretpostavlja da postoje još veće količine koje bi prodavnice trebalo da prodaju. Ova zabrana je, inače, predviđena direktivom koju je 2019. doneo Savet EU, a na osnovu koje se uvode ograničenja za određene plastične proizvode.

Direktiva o plastici za jednokratnu upotrebu bazirana je na postojećem zakonodavstvu EU o otpadu, ali ide i korak dalje, jer podrazumeva stroža pravila za one vrste proizvoda i ambalaža koji su među deset najučestalijih na evropskim plažama.

Novim normama se stavlja veto na plastične predmete, za jednokratnu upotrebu, za koje postoje alternative. Osim toga, uvedene su posebne mere za smanjenje upotrebe plastičnih proizvoda, koji se najčešće bacaju u okolinu kao smeće. Osnovni cilj svih inicijativa je trajno smanjenje gomilanja plastike koja zagađuje sredinu.

Države - članice Unije postigle su dogovor da do 2029. ostvare cilj za skupljanje plastičnih flaša od 90 odsto, te će po tome do 2025. one morati da sadrže najmanje 25% materijala koji se može reciklirati, a do 2030. - 30 odsto.

Video: U ovom butiku se tik uz garderobu prodaje toalet papir: Parola snađi se, kako ne bi propao!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>