• 0

Upoznajte milijardere koji su sebi smanjili plate za 90%: Sada zarađuju kao prosečni Amerikanac

Tenev i Bat su, inače, cimeri sa Stenforda, a vodeću platformu za trgovanje pokrenuli su 2013. godine

  • 0
Vlad Tenev  Baiju Bhatt

Printskrin: Youtube/CNBC Television

U aprilu su Vlad Tenev i Baiju Bat, dvojica osnivača kompanije Robinhood Markets Inc., smanjili svoje zarade za 90 odsto, na 34.248 dolara.

Njihova plata - jednaka godišnjoj zaradi srednjeg američkog radnika u 2019. godini - samo je još jedno naklonjenje stava ove firme da "demokratizuje" finansije za sve.

Robinhood Markets Inc. je, inače, finansijska servisna kompanija iz Kalifornije, koja je u 2020. imala skoro 1.300 zaposlenih. Vlad Tenev je bugarsko-američki milijarder, dok je Bat indijskog porekla.

Obojica poseduju neto vrednost od najmanje milijardu dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera. U svojim srednjim tridesetim postigli su izvanredan uspeh, a inače su nekada bili cimeri na Stenfordu. Spremaju se da "pokupe" još na stotine miliona dolara od silnih nagrada za kapital, vezanih za ciljeve cena akcija.

Njihovo bogatstvo, piše američka agencija, predstavlja nagli, mada trnovit uspeh Robinhood Markets Inc.-a, platforme za trgovanje koju su pokrenuli 2013, kako bi zadovoljili zahteve investitora početnika. Kompanija je brzo rasla tokom perioda pandemije, ali ranije ove godine bilo joj je potrebno hitno finansiranje, kako bi se izborila sa padom broja korisnika.

Prihodi u prvom kvartalu porasli su na 522 miliona dolara sa 128 miliona dolara za isti period prošle godine, pokazao je novi izveštaj. Robinhood Markets Inc. takođe otkriva da ima oko 18 miliona aktivnih korisnika.

Mogao bi vredeti čak 40 milijardi dolara na IPO-u, zasnovanom na trgovanju na sekundarnom tržištu, rekao je u martu analitičar Blumberga, Dejvid Riter. To ostavlja mogućnost da njihova sreća bude nekoliko puta veća, nakon što akcije počnu trgovati na berzi Nasdaq.

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>