• 30
 ≫ 

MTU gradi postrojenje u Novoj Pazovi: "Plata će biti tri puta veća od srpskog proseka"

 ≫ 

Osnovna delatnost nemačke firme je popravka i održavanje letelica i svemirskih letelica

  • 30
MTU TEMELJAC VUCIC

Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

Danas se u Novoj Pazovi održala ceremonija povodom početka radova na izgradnji postrojenja za popravke, nemačke kompanije "MTU Maintenance Serbia" (deo kompanije MTU Aero Engines AG).

Događaju je prisustvovao i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Podsećamo, memorandum o saradnji u oblasti obuke budućih radnika između Vlade Srbije i firme MTU Aero Engine potpisan je u oktobru 2019, kada je potvrđena i prva brojka očekivanog obima zapošljavanja: do 2027. godine trebalo bi da iznosi 440 zaposlenih.

Osnovna delatnost kompanije je popravka i održavanje letelica i svemirskih letelica.

- Ova kompanija prednjači u avio-industriji i koliko god puta bih im se zahvalio, ne bi bilo dovoljno. Tri godine sanjamo ovaj dan - naveo je predsednik Srbije.

Kaže i da ljudi iz Srbije treba da budu poslati na obuke u Nemačku, i navodi da je MTU fantastičan investitor i velika promena za Pazovu. Dodaje da je postrojenje značajno i za ceo Srem, Beograd, Srbiju.

- Ponosan sam na to što su rekli kako je Srbija dobila ovaj "posao" zbog posvećenosti. Konkurencija nam je bila jedna snažna zemlja iz EU, a MTU je ipak izabrao nas. Bilo nam je stalo da ih dovedemo, ovde će plata biti tri puta veća od prosečne zarade u zemlji - kazao je Vučić i dodao da će biti zaposleni inženjeri, ali i oni sa srednjom tehničkom školom.

Predsednik je istakao i da ne sme da otkriva tačan iznos zarade, zbog poslovne tajne.

MTU TEMELJAC VUCIC

Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

- Ovde će biti predivna fabrika, na fantastičnom placu. Imam dobru vest i za sve građane Srbije, po konačnoj prognozi za drugi kvartal, očekujemo rast od čak 15 odsto - dodao je, i rekao da je bilo planirano 10,6 procenata. Na polovini godine, to je rast od 8,35 posto.

- Malo koja zemlja Evrope će moći da se meri sa nama. Danas imamo zaposleno tačno 70.789 građana Srbije u nemačkim kompanijama ovde. Verujem da taj broj može rapidno da raste ubudće. MTU nam je veoma pouzdan partner - kaže predsednik Srbije.

- Danas slavimo nešto na čemu smo radili tri godine. Počeli smo sa malim, ali posvećenim timom u Nemačkoj, a sada gradimo najmodernije fabrike u ovom delu Evrope - rekao je izvršni direktor kompanije na početku ceremonije.

Đorđe Radinović, predsednik opštine Stara Pazova, istakao je da će mladi moći da steknu iskustvo u radu u ovoj firmi, i naglasio da opština ima visoku stopu zaposlenosti. Trebalo bi da bude pređen prag od 23.000 zaposlenih u Staroj Pazovi, a rastu od 2 odsto doprineće "MTU Maintenance Serbia", prema rečima Radinovića.

Za godinu i po dana trebalo bi da se vide efekti rada kompanije, koja posluje širom sveta. MTU Aero Engines je vodeći nemački proizvođač motora i etablirani globalni igrač u industriji.

Video: Gužve velike, pojačan saobraćaj ka Grčkoj: Rano je jutro, a na izlazima iz Srbije se već čeka 2 sata

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baxter

    5. jul 2021 | 11:51

    Pa gde ce naci jeftiniju radnu snagu u Evropi kad mu ovde inzenjer srecan ako dobije 800e platu?!

  • Filip

    5. jul 2021 | 11:54

    Kad vec pricas da su nam nemci prijatelji navedi samo jedan primer kad su nam kroz istoriju to bili?

  • M.K.

    5. jul 2021 | 11:21

    Podrška za Alexandra Vučića u svemu što radi i gradi !✨✨🇷🇸💫✨✨✈️✨

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>