• 0

FED i dalje stopira podizanje kamate: Dolar jačao prema većini valuta, a evo na kom je nivou bitkoin

Učešće radne snage u SAD nije se promenilo, što ukazuje na pozitivan napredak i pruža prostor FED-u da sačeka sa smanjenjem programa kupovine obveznica ili podizanjem referentne kamate

  • 0
bitkoin

Foto: Freepik

Američki dolar je beležio danas na azijskom trgovanju zanemarljivo kretanje, pošto su prošlonedeljni mešoviti američki podaci sa tržišta rada ublažili strahovanja investitora od ubrzanog okončanja monetarnih podsticaja.

Iako je najvažniji pokazatelj o novootvorenim radnim mestima u SAD u junu nadamšio prognoze, stopa nezaposlenosti je porasla, dok se učešće radne snage nije promenilo - što ukazuje na pozitivan napredak i pruža prostor Federalnim rezervama (FED) da sačekaju sa smanjenjem programa kupovine obveznica ili podizanjem referentne kamate.

Dolar je na azijskoj sesiji usporio uspon, ali je, ipak, blago jačao prema većini valuta. Prema novozelandskom dolaru je napredovao za oko 0,2 posto na 0,7017 "kivi" dolara; u odnosu na japanski jen je zabeležio dobitak od oko 0,1 odsto na 111,13 jena, a u približno istom procentu je ojačao i prema evru - na 1,1853 dolara za evro.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke prema korpi rivalskih valuta, stagnirao je na nivou od 92,334 poena, na kojem je zaključen minulog petka. Ipak, analitičari smatraju da dolar ima prostora da još malo ojača nakon rasta od 2,0 procenta tokom poslednje tri nedelje, otkako je FED iznenadio investitore najavljenim potencijalnim povećanjem kamata 2023. godine.

Britanska funta je skliznula za 0,1 odsto na 1,3818 dolara. Trgovci su ove sedmice fokusirani na zapisnik sa FED-ovog junskog sastanka, koji treba da bude objavljen u sredu, kao i na sastanak Australijske centralne banke, pri čemu oba događaja imaju potencijal da iniciraju kretanje valuta iz raspona u kojima se trguju mesecima unazad, usled neizvesnosti vezanih za izglede monetarne politike.

Na kripto tržištima se bitkoin danas trguje na nivou ispod 20-dnevnog proseka, po ceni od oko 34.000 dolara, a eter je opao za 3,0 odsto na oko 2.200 dolara. Njujorška berza je danas zatvorena zbog praznika Dana nezavisnosti SAD, koji je zvanično bio juče, u nedelju.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>