• 2

Engleska želi da vrati fudbal kući, a vlasnici pabova zadovoljno trljaju ruke: Očekuju dobru zaradu

Aktuelno Evropsko prvenstveno donelo je koliko-toliko olakšanje ugostiteljima

  • 2
euro 2021 - gledanje utakmice Foto: Shutterstock

Utakmicama u Bakuu i Rimu stavljena je tačka na četvrtfinale Evropskog prvenstva, a sva akcija sada se seli na jedno mesto, u London, gde će Vembli biti domaćin polufinala i finala.

Taj podatak kao i vest da se Engleska našla među četiri ekipe ove godine, koje će se boriti za pobedu, svakako su obradovali vlasnike lokala, pre svega - pabova.

Ta grana je do skoro, usled mera karantina, bila potpuno zapostavljena, maltene na ivici propasti. Kriza izazvana kovidom-19 bila je teška za sportski pab Willoughby Arms, čiji su prihodi naglo smanjeni, dok su se sada povećali troškovi osoblja, zbog povećane potrebe za kelnerima.

Ipak, aktuelno Evropsko prvenstveno donelo je koliko-toliko olakšanje ugostiteljima. Naime, zbog meča Engleske sa Nemačkom prošle nedelje, i onog koji je zakazan za sredu, 7. jul, protiv Danske, može se reći da je posao krenuo uzlaznom putanjom - barem prema mišljenju Rika Robinsona, ugostitelja.

Štaviše, on je aktuelne utakmice opisao kao "spas" za biznis. Tokom poslednjeg Svetskog kupa, ovaj pab je uzeo 20.000 funti nedeljno, i tako dve sedmice, međutim, tokom Eura ove godine - najveći bruto dohodak iznosio je14.000 funti nedeljno.

Tokom pandemije, kaže Robinson, zarada je opala između 30% i 40%, a troškovi osoblja su se udvostručili. Morao je da zaposli dodatnu radnu snagu za meč u subotu. Dok bi obično imao jedno ili dvoje ljudi, sada ih ima devetoro, kako bi opslužili 160 posetilaca u lokalu i bašti.

Na posao se takođe odrazilo to što je osoblje moralo da se samoizoluje ako je bilo u kontaktu sa nekim ko je testiran pozitivno na kovid-19. Shodno tome, broj dana za bolovanje se učetvorostručio. Robinsonov biznis uspeva dalje uz pomoć državnih grantova i zajmova, ali kasni sa plaćanjem zakupa.

Engleska je u subotu, 3. jula, igrala protiv Ukrajine koju je eliminisala iz takmičenja. Tada su, piše BBC, mesta u pabu bila rezervisana unapred, budući da je vladala velika potražnja za gledanjem utakmice napolju.

- Imali smo zaista veliko interesovanje za rezervacije za subotu uveče, jer su mnogi pabovi prikazivali utakmicu - naveo je portparol lanca Mitchells & Butlers, u okviru kojeg se nalazi otprilike 1.784 restorana, pabova i barova. Ipak, zaključak je da se potražnja ne može u potpunosti ispratiti, zbog pojedinih mera koje su i dalje na snazi.

Video: Vesić: Očekujemo duže radno vreme za ugostitelje i trgovce

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>