• 3

Bezos, Brenson, Mask: Šta treba da znate o novoj trci u pohodu na svemir?

Tri milijardera, iz privatnih svemirskih kompanija, sve intenzivnije se nadmeću u poletanju "među zvezde"

  • 3
Elon Musk, Ilon Mask, Richard Branson, Ričard Branson, Jeff Bezos, Džef Bezos Foto: Tanjug/AP, Profimedia/Avalon Editorial, AFP

Svemirska trka prošlog veka bila je takmičenje velikih svetskih sila i testiranje njihovih ideologija. Pokazalo se da je to sinekdoha čitavog hladnog rata između kapitalističkih Sjedinjenih Država i socijalističkog Sovjetskog Saveza.

Početni "pištolj" u trci za budućnost ispaljen je 1961. godine kada se predsednik Džon F. Kenedi obavezao da će, pre nego što istekne ta decenija, postići cilj da čovek sleti na Mesec i sigurno se vrati na Zemlju. Završilo se pobedom SAD, 24. jula 1969. godine, kada je posada misije Apolo 11 bezbedno zapljusnula Tihi okean.

U današnjoj trci nema takvih uloga. Vrednosti budućnosti nisu u pitanju, samo ego tri milijardera. Oni imaju svoje privatne kompanije za let u svemir, koje dvojica planiraju da "iskoriste" u narednih nekoliko nedelja, a evo šta treba da znate o Džefu Bezosu, Ričardu Brensonu i Ilonu Masku.

Džef Bezos

Osnivač Amazona (57) koji je danas, 5. jula, i zvanično prestao da bude CEO vodeće kompanije za e-trgovinu. Na tom mestu ga je zamenio Endi Džesi. Bezosova procenjena neto vrednost je 198 milijardi dolara, a svemirska kompanija kojom planira da leti u kosmos 20. jula zove se "Blue Origin".

Najbogatiji čovek na planeti osnovao je ovu svemirsku firmu 8. septembra 2000. godine, u Vašingtonu. Prema aktuelnim podacima iz 2021, ima oko 3.500 zaposlenih. Bezos je nedavno rekao da od svoje pete godine mašta o putovanju u kosmos i da će sa sobom povesti brata.

New Shepard raketa njegove kompanije je, zapravo, u stanju da stigne u svemir, sa maksimalno postignutom visinom iznad 100 km, ali još nije poznato koliko visoko će odvesti svoja četiri putnika. Ti putnici su Bezos, njegov brat Mark, Meri Fank (82) kojoj je to davni san i jedna misteriozna osoba koja je platila 28 dolara preko aukcije.

Svemirski brod Foto: Pixabay

Ričard Brenson

Britanski bogataš (71) i vlasnik kompanije "Virgin Galactic" planira da pretekne Bezosa u ovoj trci, budući da je njegov let u kosmos zakazan za 11. jul. Inače, Brensonova procenjena neto vrednost je 5,8 milijardi dolara.

- Mama me je naučila da se nikad ne predajem i da posežem za zvezdama - rekao je Sir Ričard Brenson, najavljujući da će biti među prvim ljudima koje njegova kompanija planira da povede putem nebeskih visina.

VSS Unity je raketa kompanije "Virgin Galactic", ali postoji jedan problem: Federation Aeronautique Internationale (FAI) definiše granicu između Zemljine atmosfere i svemira kao 100 km iznad srednjeg nivoa mora (tzv. Karmanova linija), što je 20 km više od nivoa koji VSS Unity može da postigne.

Kompanija ima za cilj da obavlja više letova u svemir godišnje, i već ima više od 600 kupaca za mesta vredna 250.000 dolara, a među njima su Džastin Biber i Leonardo di Kaprio.

Ilon Mask

Najmlađi među ovim milijarderima takođe ima svoju svemirsku kompaniju, "SpaceX", a reč je i o osnivaču "Tesle". Ilon Mask (50) ima bogatstvo vredno 167 milijardi dolara, a iako mašta u letu u svemir odmalena - još nije objavio datum poletanja. Poznato je i da Mask želi da naseli Mars.

Nedavno je tvitovao i da je do 2050. godine moguće napraviti "samoodrživi grad" na toj planeti, ako se krene s misijom za 5 godina. Ipak, konkretno "SpaceX" nije planirao letove na tu planetu.

Za razliku od divova kao što su "Blue Origin" i "Virgin Galactic", "SpaceX" ima dugu i uspešnu istorijuDrugim rečima, može da lansira svemirske brodove daleko iznad limita od 100 km. Kompanija je najavila da će lansirati civilnu misiju u orbitu do kraja godine, a putnici će u stvarnosti kružiti oko planete do četiri dana pre povratka na Zemlju.

Video: Ko je Džef Bezos, a ko njegov naslednik?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>