• 2

Koliko iznosi budžetski deficit u prvih pet meseci tekuće godine?

Samo u maju tekuće godine, budžetski deficit je iznosio 59,5 milijardi dinara

  • 2
Budžet plan 2021 godina biznis Foto: Shutterstock

Deficit republičkog budžeta Srbije iznosio je u prvih pet meseci ove godine 99,8 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija. Prihodi su u periodu januar - maj ostvareni u iznosu od 533,8 milijardi dinara, dok su rashodi iznosili 633,6 milijardi.

Samo u maju tekuće godine, budžetski deficit je iznosio 59,5 milijardi dinara.

U maju su naplaćeni prihodi u iznosu od 106,5 milijardi dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 92,9 milijardi. Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV-a, u iznosu od 47,5 milijarde dinara i akciza u iznosu od 23,3 milijarde dinara.

Neporeski prihodi su u navedenom mesecu iznosili 13,2 milijarde dinara, a priliv donacija - 0,4 milijarde. Rashodi su u maju izvršeni u iznosu od 166 milijardi dinara.

Izdaci za zaposlene su iznosili 27,2 milijare dinara, subvencije su isplaćene u iznosu od 27,7 milijardi, a ostali tekući rashodi su iznosili 25,2, milijarde dinara. Iz ministartva napominju da je, sa obe te kategorije, isplaćena direktna pomoć privredi i stanovništvu u okviru novog paketa mera za borbu protiv posledica pandemije.

Kapitalni izdaci su iznosili 23,8 milijarde dinara, a transferi fondovima PIO, RFZO, NSZ, i fondu SOVO: 11,2 milijarde dinara. Na nivou opšte države, u periodu januar - maj ostvaren je fiskalni deficit u iznosu od 66,1 milijardu dinara i primarni fiskalni deficit u iznosu od 4,8 milijardi.

Prema revidiranom planu izvršenja budžeta opšte države, za navedeni petomesečni period bio je predviđen fiskalni deficit u iznosu od 120,1 milijardu dinara.

Video: Mali: Danas isplata treće polovine minimalca

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>