• 0

Velikodušna ponuda ulagača dobar znak oporavka: Žele baš ovaj aerodrom i nude 17 milijardi dolara

Aerodrom je uvršten na berzu ASX i jedan je od retkih velikih aerodroma kojima se trguje javno

  • 0
Aerodrom u Sidneju

Aerodrom u Sidneju / Foto: Shutterstock

Grupa investitora, čiji je fokus infrastruktura, predala je ponudu za preuzimanje Sydney Airport-a, operatora najprometnijeg aerodroma u Australiji, u iznosu od oko 17 milijardi dolara, signalizirajući tako da su investitori spremni da ulažu velike pare u putovanja, i posle pandemije.

Konzorcijum - koji čine australijski menadžeri penzionih fondova IFM Investors i QSuper, kao i Global Infrastructure Partners, sa sedištem u Njujorku, ponudio je 8,25 australijskih dolara ili 6,20 američkih dolara, za akciju u Sydney Airport-u.

Aerodrom je uvršten na berzu ASX i jedan je od retkih velikih aerodroma kojima se trguje javno. Akcije Sidnejskog aerodroma porasle su više od 30%, na 7,78 američkih dolara.

Dogovor bi bio najveće spajanje ili pripajanje za Australiju, prema podacima Dealogic-a. Pandemija je uveliko zaustavila međunarodna putovanja kada su prošle godine zatvorene granice, kako bi se sprečilo širenje virusa korona. U tom momentu, svetske vlade su potrošile milijarde dolara kako bi podržale svoje avio-kompanije.

Iako je u nekim zemljama lokalno putovanje počelo da se oporavlja, očekuje se da će međunarodni oporavak trajati duže. Investitori su, međutim, rekli da je ovo dobro vreme da konzorcijum, koji sebe naziva Sydney Aviation Alliance, da se nadmeće za aerodrom u Sidneju, jer "cena akcija izgleda jeftino".

Pre nego što je ponuda postala javna u ponedeljak, akcije aerodroma pale su za više od 30% u odnosu na nivo pre-pandemije. Granice Australije i dalje su uglavnom zatvorene za posetioce. Iako su tamošnji zvaničnici nagovestili da bi granice mogle ostati zatvorene do sredine sledeće godine, uz sporije uvođenje vakcina od očekivanog, mnogi investitori kažu da će se vazdušni saobraćaj naglo oporaviti u narednim godinama.

Video: Zavirite u hram vina: Služe vas roboti somelijeri dok vam preporučuju vino po vašem raspoloženju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>