• 2
 ≫ 

Uzbudljiv trenutak u kratkoj, ali burnoj istoriji: Rimac automobili postao većinski vlasnik Bugatija

 ≫ 

Nekad sartap kompanija sa jednim čovekom u garaži stigla do većinskog vlasništva nad legendarnim Bugatijem

  • 2
Mate Rimac

Mate Rimac / Foto: Profimedia/AFP

Kompanija Rimac automobili hrvatskog preduzetnika i inovatora Mate Rimca saopštila je danas da je postala vecinski vlasnik Bugatija, čuvenog francuskog proizvođača hipersportskih automobila.

Novi dom Bugatija biće Rimac kampus u Hrvatskoj. Kako prenosi Indeks, Rimac automobili postaje Rimac Grupa podeljena na dve kompanije - Bugatti Rimac i Rimac Technology.

Objavu ove vesti Mate Rimac je na Fejsbuku propratio fotografijom koja prikazuje Rimac Neveru, Bugatija i Poršea kako jure na pisti.

Mate Rimac kaže da je ovo uzbudljiv trenutak u kratkoj, ali burnoj istoriji Rimac automobila.

- Rimac i Bugati savršeno se dopunjuju. Kao mlada, agilna i brza automobilska i tehnološka kompanija, osvojili smo poverenje partnera i snažnu poziciju u industriji električnih tehnologija visokih performansi - ističe Rimac.

Svi akcionari su zadržali postojeće udele u vlasništvu "Rimca". Mate Rimac je i dalje pojedinačno najveci akcionar sa 37 odsto, Porše ima 24 odsto, a slede Hjundai sa 12 i ostali akcionari sa 27 procenata udela u vlsništvu.

Za samo 12 godina postojanja, kompanija Rimac automobili je od startap kompanije sa jednim čovekom u garaži stigla do većinskog vlasništva nad legendarnim Bugatijem.

Bugati i Rimac automobili nastavljaju kao zasebni brendovi, zadržavaju postojeće proizvodne pogone i kanale distribucije, dok će centar za razvoj oba brenda biti u Hrvatskoj.

Bugati je ranije poslovao u okviru Folksvagen grupacije koja prodaje automobile širom sveta pod brendovima Bentli, Lamborgini, Audi, Porše, Seat, Škoda i Folksvagen.

Rimac Nevera

Rimac nevera / Foto: Rimac Automobili / Promo

Rimac je do sada lansirao dve generacije svojih superautomobila.

Ove godine je predstavljen najnoviji "rimac nevera" - električni superportski rautomobil koji do 100 kilometara na čas ubrzava za manje od dve sekunde. Ukupno 150 primeraka biće proizvedeno u Hrvatskoj.

"Nevera" je proizvodna varijanta konceptnog automobila, prvi put prikazanog na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi 2018. godine.

Video: Najskuplji automobili na svetu krstarili ulicama Beograda: Turneja luksuznih kola stigla do Srbije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>